2021 година бе доста драматична за най-богатите хора по света.

...
2021 година бе доста драматична за най-богатите хора по света.
Коментари Харесай

Да загубиш 152 млрд. долара: Десетте богаташи, които искат 2022 г. да дойде по-бързо

2021 година бе много трагична за най-богатите хора по света. Общо 2 660-те милиардери по света са добавили съвкупните 1.6 трилиона $ към своето положение в интервала от януари до декември, пресметна сп. Forbes. И въпреки всичко – има и милиардери, които регистрират съществени загуби, като общото положение на 10-те най-губещи се е свило с над 152 милиарда $,.

Най-големи загуби понасят богаташите в Китай, като шестима души от Топ 10 са точно хора от най-многолюдната страна в света. Предприетите ограничения против китайските колоси от страна на държавното управление изтриха стотици милиарди долари от пазарните им оценки.

Най-голям спад се регистрира при книжата на Pinduoduo, изгубили 2/3 от цената си, до момента в който тези на Alibaba Group поевтиняха с близо 50% от началото на 2021 година.
Именно създателите на тези две компании изгубиха най-вече през актуалната година. Богатството на Колин Хуанг е намаляло с над 40 милиарда $, до момента в който Джак Ма губи 21.4 милиарда $.

Китайските милиардери, които усилиха положението си с над 60% през 2020 година, са отчели растеж от едвам 4 на 100 през 2021 година, пресмятат още от финансовото издание.

Другото огромно терзание за вложителите в Китай се оказа рецесията измежду строителните им компании. Основателят на Evergrande Group загуби 18 милиарда $ през 2021 година и през днешния ден разполага с малко над 9 милиарда $. За съпоставяне, при започване на пандемията неговото благосъстояние се оценяваше на 36 милиарда $.

10. Жонг Хуиюан

Загуба за 2021 година: 10.4 милиарда $
Състояние: 10 милиарда $

Жонг Хуиюан е създател на китайската фармацевтична компания Hansoh Pharmaceutical. През 2019 година тя се трансформира в една от най-богатите дами в света, откакто компанията ѝ реализира първично обществено предложение (IPO). След листването, акциите на компанията прибавиха над 130% към цената си. Жонг и трите ѝ дъщери държат ¾ от капитала на компанията.

9. Жанг Баксън

Загуба за 2021 година: 11.3 милиарда $
Състояние: 1.2 милиарда $

В момента не е доста добре да имаш компания за онлайн образования в Китай. Правителството на страната неотдавна издаде редица ограничения за възбрана на частните уроци, което се отрази на акциите на фирмите от този бранш. В случая с TAL Education, това намаляване е 90%. Именно това е повода нейният съосновател и основен изпълнителен шеф да има на свое разположение единствено 1.2 милиарда $, по отношение на 12.5 милиарда $ 12 месеца по-рано.

8. Даниел Гилбърт

Загуба за 2021 година: 13.2 милиарда $
Състояние: 29.6 милиарда $

Компанията на Гилбърт Rocket Companies регистрира сериозен спад на бизнеса си през актуалната година. Това се случва единствено 12 месеца, откакто тя разгласи рекордната си година, в която рефинансиранията на заеми доближиха рекордни равнища. Акциите на Rocket Companies поевтиняха с 62% през тази година, което докара до загуби от над 13 милиарда $ за Гилбърт.

7. Масайоши Сон

Загуба за 2021 година: 13.6 милиарда $
Състояние: 25.1 милиарда $

Несигурността за вложителите в Китай, оказа въздействие и на Масайоши Сон, който е създател и основен изпълнителен шеф на японската капиталова компания Softbank. Основните „ аргументи “ за загубите са вложенията в Alibaba и компанията за споделени пътувания Didi. Спадът от 35% в положението на Сон му струваше и челното място измежду най-богатите японци.

6. Лей Джун

Загуба за 2021 година: 14 милиарда $
Състояние: 16.3 милиарда $

Джун е създател и основен изпълнителен шеф на Xiaomi, която към днешна дата е един от най-популярните производители на смарт телефони в света. Недостигът на чипове и забавените доставки са съществена причина за проблемите пред компанията през 2021 година. Очакванията са тези проблеми да останат и през идната година.

5. Тадаши Янай

Загуба за 2021 година: 14 милиарда $
Състояние: 30.4 милиарда $

Янай загуби към 1/3 от благосъстоянието си през актуалната година, откакто книжата на стилната му империя Fast Retailing поевтиняха съществено. Компанията, притежаваща марките Uniqlo и Theory, продължава да е съществено наранена от рестриктивните мерки поради COVID-19, които даже принудиха една от фабриките й да затвори за малко.

4. Жанг Йонг

Загуба за 2021 година: 15.9 милиарда $
Състояние: 7.6 милиарда $

Йонг е създател на известната верига заведения за хранене Haidilao, която има заведения, както в Китай, по този начин и в много страни по света. В годините преди пандемията компанията усили доста заведенията за хранене си до 1 600 на брой. Наскоро оттова оповестиха, че до края на 2021 година се възнамерява краткотрайно или непрекъснато затваряне на 300 местоположения. Акциите на компанията са изгубили 71% от цената си през актуалната година, като рестриктивните мерки по отношение на заведенията и по-малкото им клиенти са главната причина за това.

3. Хуeй Ка Йен

Загуба за 2021 година: 18 милиарда $
Състояние: 9 милиарда $

Хуeй Ка Йен е ръководителя на China Evergrande Group. Той е измежду най-губещите милиардери в света за втора поредна година. Стигна се до такава степен, че той трябваше да понижи своя дял в компанията, да продаде персонални активи и да вложи персонални средства, с цел да може да заплати за погасяването на отговорностите на една от най-големите строителни компании в света.

2. Джак Ма

Загуба за 2021 година: 21.4 милиарда $
Състояние: 37 милиарда $

Доскоро Ма бе най-богатият човек в Китай. Регулаторните органи в страната обаче постановиха рекордна санкция от 2.8 милиарда $ на Alibaba и стопираха първичното обществено предложение на друга негова компания Alipay, която целеше да набере 35 милиарда $. Пазарната оценка на Alibaba се намали с 46% през 2021 година, а благосъстоянието на Ма понижа с 37 на 100.

1. Колин Хуанг

Загуба за 2021 година: 40.2 милиарда $
Състояние: 22.4 милиарда $

Милиардерът загуби 64% от положението си в последните 12 месеца, откакто книжата на компанията му Pinduoduo поевтиняха със същия ритъм. Това е и най-сериозният образец за това по какъв начин се обърнаха нещата за китайските милиардери на фона на апелите на президента на страната Си Дзинпин за “общ просперитет” и ограничение на фирмите от частния бранш. През ноември акциите на компанията изгубиха 21% от цената си, откакто оповестиха по-слаби от предстоящите продажби.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР