2021 беше година, пълна с несигурност за бизнеса, като мнозина

...
2021 беше година, пълна с несигурност за бизнеса, като мнозина
Коментари Харесай

4 неща, които всеки мениджър трябва да направи тази година

2021 беше година, цялостна с неустановеност за бизнеса, като мнозина към момента вършат планове как да се върнат назад в офиса, да стимулират чиновниците да се приспособяват към непрестанно изменящия се работен пейзаж. Сега започваме да планираме 2022 година и може да бъде обезсърчаващо да се опитаме да посочим само няколко области, с които в действителност желаеме да се оправим. И въпреки всичко, важно е да не правим нищо прекомерно амбициозно, защото високите цели са склонни да изчезнат доникъде на февруари. Работата върху постижима цел може да увеличи морала на работното ви място, както и този на вашите чиновници. Ето няколко решения, които всеки управител може да вземе за новата година. 

Празнувайте дребните победи

Не е огромна загадка, че чиновниците се радват на похвали за упоритата си работа и старания. Ето за какво постоянно е най-добре мениджърите да подсигуряват, че демонстрират благодарност към своите чиновници за триумфите им.

Дори най-големите водачи могат да подценен по-малките победи, без да признават какъв брой значими са те за реализиране на по-големи цели. Независимо дали членът на вашия екип е постигнал малко нарастване на продажбите или е съумял да включи един или двама клиенти в листата на вашата компания, празнуването на тези победи е от голяма важност.

Разкрийте стила на образование на вашия екип 

Когато става въпрос за по-добра поддръжка на вашите чиновници, едно нещо, което постоянно се подценява, е разкриването на техните стилове на образование. Според модела VARK има четири разнообразни стила на образование :
образен,слухов,четене и писане, кинестетичен.
Като се ориентирате как вашият екип обработва и резервира информация, можете по-добре да ги подкрепяте в ежедневните им задания. Ако по-голямата част от вашия екип са образни учащи, помислете за наложителни (или настоятелно препоръчителни) презентационни проби с изображения, когато екипът би трябвало да научи нова информация. Един от вашите чиновници се обучава по слух? Опитайте да проведете телефонен диалог с него, с цел да обсъдите най-новия му план.

След като откриете стиловете на образование на вашия екип, можете да приспособите своя жанр на ръководство, с цел да улесните по-добре метода, по който те усвояват информацията.

Предоставяйте ясна и ефикасна противоположна връзка 

Обратната връзка е от значително значение за растежа. Въпреки това, доста мениджъри се усещат неохотно да дават сериозна противоположна връзка, тъй като се опасяват, че лицето, което я получава, може да я одобри отрицателно или по-лошо, персонално.

Тази година си поставете за цел да предоставяте ясна противоположна връзка на вашия екип. Когато давате оценка или обзор на осъществяването, бъдете къси и градивни. Искате лицето на получаващата страна да намерения за вероятни решения за провокациите, които сте повдигнали. Даването на вярна противоположна връзка може да разреши на вашия чиновник да изтъкне всевъзможни благоприятни условия за образование, които може да се е почувствал твърде свенлив, с цел да ги показа.

Казвайте по-често " Благодаря! "

Това е елементарна цел, само че такава, която в действителност изминава дълъг път. Редовното проявление на признателност на чиновниците ви предизвиква позитивна среда на работното място и покачва морала на целия личен състав.

Искате ли в действителност да окажете въздействие? Опитайте се да напишете благодарствена картичка и да се вмъкнете под нечия клавиатура или да изтъкнете работата на заслужил член на екипа пред целия личен състав. Тези дребни жестове извървяват дълъг път в основаването на работно място, фокусирано върху благодарността. 

Източник: Манди Гилбърт, създател и основен шеф на Creative Niche, за

Превод и редакция: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР