2020 година предизвика навсякъде по света една извънредна и безпрецедентна

...
2020 година предизвика навсякъде по света една извънредна и безпрецедентна
Коментари Харесай

10 невероятни научни открития, които може да сте пропуснали през 2020-а

2020 година провокира на всички места по света една изключителна и невиждана конюнктура, която разумно беше тематика номер 1 в общественото пространство. Докато смъртоносната пандемия на ковид вилнееше по целия свят и читателите чакаха всякога да чуят въпреки и незабележим прогрес за изработката на ваксина, доста извънредно значими и забавни моменти останаха отвън фокус, а наред с тях и редица научни открития. С приключването на 2020-а ви представяме 10 от тези значими научни събития, които е допустимо да сте пропуснали, подбрани National Geographic.

1. Най-старият материал, открит на Земята, е по-древен от нашата слънчева система

Милиарди години преди нашето слънце да е съществувало, умираща звезда изхвърля прахуляк в космоса. Сега малко от този звезден прахуляк, попаднал в астероид, който се е сблъскал със Земята, е датиран като най-старият материал, в миналото намиран на нашата планета. Поне към този момент. Прахът се е слял с други скали, образувайки астероида " Мърчисън ", който пада в Австралия през септември 1969 година.

При нов разбор на тези антични скали са открити и следи от звезден прахуляк на възраст сред 4,6 милиарда години и 7 милиарда години. Учените пресмятат, че тези ранни парченца прахуляк се крият единствено в към пет % от метеоритите, само че това не ги е обезсърчило да продължат да търсят тези микроскопични улики за историята на нашата вселена.
 Снимка 511232
Източник:

2. Първите открити ембриони на тиранозавър

Тази година откривателите съумяха са разпознават останките на доста млади тиранозаври, които към момента не са излезли от черупките си.

Откритието идва от находки на две разнообразни места. На първото място през 2018 година в началото е открит нокът на крайник. Става въпрос за образуването на каньона " Подковата " (Horseshoe Canyon) в Алберта, Канада. Второто място е геоложката групировка Two Medicine Formation, Монтана, Съединени американски щати.

Анализът на останките, които са на възраст от 71 до 75 милиона години, разкрива, че тиранозаврите са се излюпвали изненадващо дребни. Бебетата са били с размер като на чихуахуа, само че с извънредно дълга опашка. Тази дължина е единствено към една десета от пълнолетните тиранозаври, което изяснява за какво откривателите към момента не са намерили други образци за тези дребни същества - множеството учени просто не са търсили толкоз мощно изразен див звяр с размер на халба за бира.
 Илюстрация по какъв начин може би е изглеждало бебе тиранозавър
Източник:

Илюстрация по какъв начин може би е изглеждало бебе тиранозавър

3. " Марс си тананика " и учените не са сигурни за какво

През ноември 2018 година галактически транспортен съд дойде на хладната, прашна повърхнина на Марс, с цел да премери пулса на планетата. Известен като InSight, роботизираният геолог неотдавна изпрати някои от ранните си открития назад на Земята. Това развълнува, само че и смути учените по целия свят. Сред най-любопитните неща е откритото марсианско жужене - спокоен, непрекъснат тон, който като че ли пулсира в периодичност със трусове (или марсотресения) на Червената планета.

Произходът на бръмченето остава незнаен. Земята има доста такива фонови трептения, от плача на ветровете до разбиването на талази в крайбрежията. Но музиката на Марс отеква с по-висока височина от множеството естествени звукове на Земята. Предстои учените да схванат мистерията към това.

4. Мистерията към странното държание на звездата Бетелгейзе най-сетне е решено

Бетелгейзе нормално е измежду най-ярките звезди в небето, само че през декември 2019 година интензивното му блещукане загадъчно мръква. Драматичната смяна накара учените да се запитат - дали Бетелгейзе не е в края на живота си и може ли скоро да експлодира в свръхнова, по-ярка от пълнолунието. И въпреки всичко през август тази година NASA разгласи надалеч по-малко неизмеримо пояснение за ненадейно засенченото зарево на звездата: " Бетелгейзе се оригна ".

Наблюденията от галактическия телескоп Хъбъл разкриха, че звездата евентуално е изпратила свръхголяма бликам плазма, която се охлажда, до момента в който се разнася в космоса. Процесът образува облак от звезден прахуляк, който можеше да блокира светлината на Бетелгейзе от нетърпеливите фенове на земята. Впоследствие, тази пролет звездата си върна естествената бляскавост. Следователно нетърпеливите наблюдаващи на Земята ще би трябвало да почакат още много време, с цел да видят огнената гибел на звезда в небето от Земята.
 Снимка 511234
Източник:

5. Зашеметяващи детайлности за последното хранене на брониран динозавър

Блестящо непокътната предница на брониран динозавър на 110 милиона години изненада и зарадва учените, откакто беше открита инцидентно през 2011 година от оператора на мина за пясък в Алберта, Канада. Но тази година пикантното творение сервира още по-голямо неспокойствие, когато разбор разкри, че последното хранене на животното също е непокътнато в корема му.

Динозавърът е бил нодозавър, който е тип анкилозавър. Топката от вкаменена растителност от стомаха на нодозавъра разкри, че няколко часа преди гибелта му, животното е хапвало характерен тип папрат. Пръстени от дървесни клончета, изядени дружно с папратите, разкриват, че нодозавърът евентуално е починал през лятото. Макар и единствено изобретение за едно хранене, находката дава извънреден взор върху последните часове от живота на съществото преди повече от 100 милиона години.

6. Второто по величина огнище на ебола беше потушено

На 25 юни Световната здравна организация разгласи края на второто по величина огнище на ебола в света. Известно като огнището на Киву, болестта стартира да се популяризира стремително през август 2018 година с куп случаи в източните елементи на Демократична република Конго. Овладяването на заболяването в Киву беше изключително мъчно, само че не и невероятно - въоръжени с нова ваксина, здравните служащи, водени от Майкъл Яо от СЗО, започнаха акция за имунизиране на всеки, който може да е бил изложен за болестта. Чрез възстановяване на ангажираността на общността, това изпитание докара до имунизацията на повече от 300 000 души.

" Трябва да отпразнуваме този миг, само че би трябвало и да се противопоставим на самодоволството. Вирусите не си вършат почивки ", съобщи генералният шеф на СЗО Тедрос Адханом Гебреесус.

7. Беше открит най-старият череп на Homo erectus

Извлечени от скали на северозапад от Йоханесбург, Южна Африка, частите на черепа в началото изглеждаха като че ли произлизат от античен бабуин. Но откакто Джеси Мартин и Анджелин Лийс, и двамата студенти от университета La Trobe в Австралия, сглобиха частите, те осъзнаха, че държат първата мозъчна кутия на Homo erectus, открита в Южна Африка. Нещо повече, датиращ от към два милиона години, черепът бележи най-ранните остатъци от този античен човешки предшественик.

" Не мисля, че нашите надзорници ни повярваха, до момента в който не пристигнаха да погледнат ", уточни Мартин пред National Geographic напролет. Откритието оказва помощ на откривателите да продължат да дешифрират нашето объркано родословие, като открият по кое време и къде е зародил нашият тип от античните ни родственици.
 Снимка 511235
Източник:

8. Съвети за първата ДНК на динозавър

В " Джурасик парк " изолирането на ДНК на динозавър е доста просто - от античен комар, обгърнат в кехлибар. Въпреки че към момента сме надалеч от съживяването на тази научна фантастика, откривателите направиха мощен скок напред в проучването на вкаменената ДНК. Докато изследва добре непокътнати вкаменелости на възраст над 70 милиона години, екип разпознава структурите, в които се обитава ДНК на динозаврите. Те обаче не са извлекли ДНК от фосилните кафези, тъй че към момента не могат да потвърдят дали материалът е непроменена ДНК или различен генетичен непряк артикул. Въпреки всичко, това е трогателен взор към по-фините елементи, които фосилизацията може да резервира.

9. Първите хора в Америка

Каменни предмети, открити в дълбочините на пещерата Чикихуите в Мексико, загатват, че хората може да са пристигнали в Америка още преди 30 000 години - и надлежно да са почти два пъти по-възрастни от множеството скорошни оценки. Тази дата се разисква бурно измежду археолозите, като мнозина в началото слагат първото човешко наличие в Америка преди към 13 500 години, когато ледените покриви се отдръпват и се отварят миграционни пътища от Азия. Но последните доказателства са изместили датата на човешкото идване с хиляди години обратно. И новият разбор на каменни артефакти, в това число остриета и скални люспи, осеяни с късчета въглен на възраст към 30 000 години, допуска, че хората евентуално са пристигнали в Америка преди ледниците да стартират да се топят.

Проучването на пещерата допуска, че камерите може да са били гостоприемни преди десетки хиляди години, защото районът евентуално е бил доста по-хладен, мокър и по-зелен, в сравнение с е през днешния ден. Все още не са открити човешки остатъци и новото изследване провокира несъгласия измежду учените.

10. Риф по-висок от Empire State Building

Тази година екип от австралийски учени картографира северното морско дъно на Големия бариерен риф, при което се натъкнаха на извисяващ се небостъргач от корали с височина повече от 500 метра - първият по рода си риф, открит за повече от 120 години. Новооткритата коралова кула е една от осемте, известни в този момент в района. Тези естествени структури обезпечават жизненоважни местообитания за същества като костенурки и акули във водите, прилежащи на Големия бариерен риф. Екипът картографира обособения риф, откривайки многообразие от форми на живот, процъфтяващи в екосистемата. Те събраха проби от скали, утайки и някои организми, които са изпратени в лаборатории за разбор.

Докато евентуално ще се появят повече детайлности за този риф, таксономистите, учещи изображенията и видеото, към този момент са разпознали няколко нови типа риби. Уенди Шмит, съосновател на Шмитския океански институт, съобщи, че откритието е част от гражданска война в морската просвета. " Благодарение на новите технологии, които работят като нашите очи, уши и ръце в дълбокия океан, ние имаме способността да изследват както в никакъв случай до момента. "
 Снимка 511237
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР