2020 година беше за последните 10 години най-лошата за правата

...
2020 година беше за последните 10 години най-лошата за правата
Коментари Харесай

Красимир Кънев: 2020 година беше най-лошата за правата на човека



„ 2020 година беше за последните 10 години най-лошата за правата на индивида , като едната от аргументите е справедлива – това е пандемията, само че другата причина е особеностите на българското държавно ръководство “, сподели пред БНР Красимир Кънев за годишния отчет на Българския хелзинкски комитет .
„ Правата на индивида се нарушиха в разнообразни сфери по време на пандемията, а за това принос имаха и дейностите на управляващите. За страдание ние имахме нещастието да бъдем ръководени от партии в коалиция, които имаха неототалитарен тип – в лицето на Обединените патриоти, партии, които са отявлено враждебни на демокрацията и правата на индивида и интензивно работещи за тяхното подронване “, разяснява в „ Преди всички “ Красимир Кънев.По думите му утежняването в сфери като свободата на сдружаването не се е дължало на пандемията. Така е било и в областта на свободата на медиите.
„ Сериозни проблеми с правата на индивида имаше и по време на митингите предишното лято – като полицейско принуждение и ограничение свободата на спокойно заседание. А въпреки това управляващите и доближените им медии проведоха серия от очернящи акции против протестиращите , целящи да ги показват като платени от олигарси, бранители на престъпни детайли и тези нападки имаха източник освен кръгове от държавното управление, само че и от прокуратурата “, разясни още Кънев.

Председателят на БХК сподели също, че към този момент на политическия хоризонт не се обрисува нищо съответно:

" Чуват се и се дават единствено обещания за промени да се поеме политика, друга от тази на ръководещите досега, само че пък въпреки това се чу от водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов, че щял да следва решенията на Конституционния съд и политиката във връзка с Истанбулската спогодба, не знам това по какъв метод ще промени обстановката до момента? Това е другият проблем, че нещата не се трансформират , по какъв начин българските управляващи да си сътрудничат с интернационалните и локални организации за отбрана на правата на индивида. Това съдействие през 2020 година беше плачевно ", заключи още Красимир Кънев.

БХК ще показа през днешния ден на онлайн събитие.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР