2020 г., която беляза света с множество промени, се оказа

...
2020 г., която беляза света с множество промени, се оказа
Коментари Харесай

Фондация „Нашите недоносени деца“ в подкрепа на малките герои и техните семейства

2020 година, която беляза света с голям брой промени, се оказа изключително предизвикателна и за прибързано родените бебета, техните фамилии и здравните експерти, като ги изправи пред нови и непредвидени провокации. Невъзможността за визити на недоносените бебета от родителите им, цялостният напън върху здравната система в България и възходящата нужда от профилирана помощ, следене и съвещания в изискванията на усложнена епидемиологична конюнктура, разшири дейностите за поддръжка на Фондация „ Нашите недоносени деца “. Това оповестяват от организацията.

Основана в отговор на характерните потребности на децата, родени прекомерно рано и техните фамилии, Фондация „ Нашите недоносени деца “ надгради дейностите си през 2020 година, като посредством целенасочени осведомителни и фондонабирателни акции съумя със своите сътрудници и донори да поддържа 17 неонатологични отделения в страната със защитно облекло, защитни шлемове и очила, както и нова здравна инсталация.

Бяха открити също и три фамилни стаи в лечебните заведения в Стара Загора и Търговище, в които родителите да могат да прекарват пълноценно време с недоносеното си бебе, преди изписването му от болничното заведение – самодейност, която е част от дългогодишните старания на Фондация „ Нашите недоносени деца “ за въвеждане на семейно-ориентираната грижа по време на болничния престой на недоносените и родени с влошено здравословно положение новородени. Освен иницииране на голям брой осведомителни интензивности, през 2020 година Фондацията организира онлайн конференция „ РОДЕНИ ТВЪРДЕ РАНО: медицински и обществени аспекти на развиването на недоносените деца”, която събра на едно място водещи експерти в разнообразни области, които дадоха скъпи препоръки и насоки по разнообразни въпроси.



Адаптирайки се към изключителната обстановка обвързвана с COVID-19, екипът на Фондацията и терапевтите към Център за детско развиване "Малки чудеса " мина в отдалечен режим на работа като по този метод останаха покрай фамилиите. През 2020 година бяха извършени повече от 500 безвъзмездни отдалечени съвещания със експертите на Център за детско развиване “Малки чудеса” и водещи неонатолози от страната. Бяха подкрепени и повече от 300 фамилии посредством даване на общо над 1200 лечебни сесии за деца и родители, както и посредством осъществяване на групи за психическа поддръжка на родители, чиито бебета са в болница.

През 2021 година на фокус още веднъж ще бъдат:

- обезпечаването на лечебна поддръжка за прибързано родени деца и деца с компликации в развиването, както и на техните семейства;

- подобряването на материалната база в неонатологичните отделения в страната и поощряване на семейно-ориентираната грижа, посредством построяването на нови фамилни стаи в неонатологичните отделения

През февруари родителите имат опция да се възползват от безвъзмездни съвещания с ерготерапевта на Център за детско развиване “Малки чудеса” - Милица Соколов, както и да вземат гратис присъединяване в онлайн група за психическа поддръжка с водещ – Ния Коновска, семеен психотерапевт.

Сред най-важните начинания на Фондацията е обществената стратегия към Център за детско развиване “Малки чудеса”. Създадена с помощта на донори, тя е ориентирана към деца от фамилии с финансови усложнения и има за цел да обезпечи опцията да посещават лечебни занимания при нужните им експерти (логопеди, психолози, ерготерапевт, експерт ранна детска намеса, семеен психотерапевт), като фамилиите заплащат единствено 50% от цената на лечението.

Вече наличен за поръчки е и „ Дневник за герои “, особено създаден за потребностите на родителите, чиито бебета са родени прекомерно рано или имат потребност от медицински грижи. В него родителите могат да записват всичко значимо от раждането, болничния престой и развиването на дребните герои.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР