2019 година не беше изпълнена с толкова големи и значими

...
2019 година не беше изпълнена с толкова големи и значими
Коментари Харесай

Спортът през 2019 г.: Без много блясък, но с много изненади

2019 година не беше изпълнена с толкоз огромни и значими спортни конгреси, само че за сметка на това сигурно може да се дефинира като годината на изненадите. И освен у нас, само че и в света на спорта. В българския футбол бе комплициран краят на една епоха, откакто Борислав Михайлов подаде оставката си като началник на Българския футболен съюз и след 14 години ръководство се сбогува с поста си.
В началото на юни пък станахме очевидци на една от най-големите изненади в спорта в последното десетилетие. Мексиканският боксьор Анди Руис сензационно лиши международните трофеи на Антъни Джошуа и това съществено обърка проектите на британеца. Всичко по-интересно, което се случи в последните 12 месеца Actualno.com ще ви напомни в идващите редове.
Расисткият скандал, който смъкна Борислав Михайлов от президентския престол в БФС
Безспорно най-изненадващият и значим миг в българския футбол настъпи в края на октомври. Тогава националният ни тим се приготвяше, най-много душевен, за срещата с Англия, която затвори евроквалификационния цикъл. За всички бе ясно, че от този дуел не може да чакаме нищо позитивно на терена, само че надали някой е подозирал, че точно след него ще стартира да ври и кипи по високите етажи на ръководството на футбола ни.
В седмиците преди мача от британска страна сполучливо съумяха да нагнетят напрежението, като тематика номер 1 бе възможен расистки скандал , който може да бъде провокиран от наша страна на Националния стадион. Много преди първия съдийски сигнал в Англия към този момент ни бяха жигосали като едни от най-големите расисти в Европа и комфортно чакаха първото нарушение от наша страна, с цел да могат незабавно да потвърдят тезата си. Така и се случи.
Имаше съществени закани, че даже ще се стигне и до овакантяване на терена, само че дуелът беше единствено три пъти преустановяван поради недоволства от страна на гостите. Още по време на срещата в обществените мрежи бе публикувано видео, което демонстрира серията расистки прояви, пристигнали от куп облечени в черно български почитатели. Видеото демонстрира по какъв начин бранителят на гостите Тайрън Мингс дава знак към своята пейка, че е бил нападнат расистки. После селекционерът Гарет Саутгейт предава известието на едно от формалните лица. Виждат се и облечените в черно и с качулки ентусиасти, които първо насочат нацистки привет, а след това издават и маймунски звуци по адрес на тъмнокожите играчи в селекцията на " Трите лъва ". Последваха санкции за част от тези почитатели , а от УЕФА пък глобиха страната си с един мач на затворена врата и парична санкция от 85 хиляди евро.
Всичко това, дружно с резултата от 0:6, пристигна като доста комфортно опрощение да бъде поискана оставката на Борислав Михайлов. На първо място апелите пристигнаха от премиера Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев. " Призовавам Борислав Михайлов неотложно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! “, написа във Фейсбук профила си Бойко Борисов след злощастния дуел, като малко по-късно опита да убеди всички, че не се е месил непосредствено в работата на родната ни централа. Промяната пристигна, откакто стана ясно, че може да има съществени последствия от ФИФА и Борисов разгласи, че просто няма да оказва помощ финансово, само че това по никакъв метод не може да се смята за интервенция .
Така, на 15 октомври следобяд, с държавна интервенция или не, Борислав Михайлов публично разгласи, че подава оставка . Минути след нея органи на реда, измежду които полиция, жандармерия и представители на ГДБОП „ посетиха “ офисите на новата спортна база Бояна. Щурмът към Националната футболна база пристигна в резултат на заканата на министър-председателя на България - Бойко Борисов, че ще има проверка на активността на БФС. Именно след тези думи на премиера президентът на организацията подаде оставка с публично известие до медиите. Разследване, което се твърди, че продължава и до момента , освен в София, само че в цялата страна поради финансови злоупотреби.
Връщайки се обаче на оставката на Михайлов, обясненията му за нея също бяха леко нелогични, както и цялата обстановка. Няколко пъти Михайлов акцентира, че той не усеща виновност за положението на българския футбол , а тя би трябвало да е групова на всички, свързани с него. А оставката му е било дългообмисляна, само че това бил верният миг, защото може да е омръзнал на хората. Обяснението за полицейската акция в Бояна също извънредно доста наподобяваше същата картина, като бе оповестено, че тази акция е планувана от дълго време и просто по този начин е съвпаднало. Изглежда, че случайностите в българския футбол са постоянно срещано събитие. 
Михайлов изрично отхвърли и даже не одобри въпроси на тематиката, че се е отдръпнал по искане на Бойко Борисов. Като цяло, остана едно усещане, което даже бе и обсъждано, че в цялата обстановка е скроена една добра режисура, която реализира задачата си – отдръпването на Борислав Михайлов. В един много подобаващ миг, когато цяла Европа се е обърнала към нас след расисткия скандал и именитият ни национал се трансформира в разумната „ жертва “ на всичко случило се.
Големият въпрос остава кой ще наследи Михайлов на поста? След доста драми и опит на Йордан Лечков да изхитрува и да вземе мястото на Боби Михайлов , в този момент краткотрайно изпълняващ длъжността е Михаил Касобов, който ще остане най-малко до началото на юни, за когато има плануван Конгрес. От футболната ни централа настойчиво пробваха по всякакъв метод да забавят осъществяване му, като избраха допустимо най-далечната дата и то 5 дни преди Евро 2020 , за което към момента имаме късмет да се класираме. Все още няма публични кандидатури за поста, само че имената, които се въртят в медийното пространство по никакъв начин не са малко – от Димитър Бербатов до министъра на спорта Красен Кралев. До тогава остава най-малко половин година, в която не може да чакаме да се промени каквото и да било в родния футбол.
Кубрат Пулев и целувката на раздора
Най-добрият ни боксьор в тежка категория имаше много прочувствена година. Кубрат Пулев излиза два пъти на кръга, като направи и своя дебют на американската сцена, който надали ще може да не помни. В края на март Пулев се изправи против румънеца Богдан Дину, като реализира доста сложна, само че и значима победа. Мачът в Калифорния беше един от най-тежките мачове за българина, който получи тежка серия от удари в 4-ия рунд, които доведоха до отварянето на сериозна аркада над лявото око на Кубрат. След страхотна работа на кътмена и мощна воля от страна на българина, той съумя да нокаутира противника си и да запази възможностите си за пердах за международната купа . По-трудното обаче пристигна след дуела. Тогава Кубрат, превзет от мощните страсти, си разреши да целуне американската кореспондентка – Джени Суши , по време на изявление, с което си навлече големи неприятности.
Тя не изглеждаше по никакъв начин смутена по-късно деяние и даже съумя да приключи анонса си завършек на изявлението без проблем. Няколко дни по-късно обаче размишления и реши да търси правата си , защото била съществено засегната и депресирана след постъпката на боксьора ни.
Репортерката нае известната адвокатка Глория Олред, която постоянно пази правата на дамите и е същински див звяр в тази сфера. Двете не се задоволяваха със глобата на Атлетическата комисия на Калифорния към Кубрат Пулев, а желаеха наказване за него и от Световната боксова асоциация (WBA). Категоричното им предпочитание бе лицензът му да бъде лишен в Съединени американски щати и Кобрата да няма право повече да се боксира там.  Последваха доста съществени обвинявания и от двете страни, като от щаба на българина даже разпространиха видео, на което се вижда по какъв начин Джени Суши е останала да чества с тях след дуела .
В последна сметка поради случилото се, което боксьорът и екипа му видяха като режисура, Пулев бе осъден за 3 месеца без право да се бие в щата Калифорния , трябваше да заплати санкция в размер на 2500 $ и да премине курс против полови похищения. След завършването му лицензът му бе възобновен. Положителният отпечатък от цялата тази драма е, че името на Кобрата стана много по-популярно в Америка и подейства като нелоша реклама.
След възобновяване на лиценза през ноември Кобрата излезе още един път на кръга, като в 10-рундов дуел победи Райдъл Букър . По време на срещата българинът бе извънредно внимателен поради големия залог, който се криеше. От срещата зависеше дали Пулев ще резервира възможностите си да излезе още веднъж да се бие за международната купа. И откакто всичко при него мина по проект, а и към този момент се състоя реваншът при Антъни Джошуа и Анди Руис, то цел номер 1 през 2020 е точно това.
Знаците да се организира среща с двукратния международен първенец са извънредно положителни, като се чака да се организира в края на април или началото на май. Джошуа има да организира две наложителни отбрани – на IBF, чийто кандидат е Кубрат и на WBO, чийто кандидат е Олександър Усик. На Острова са уверени, че Ей Джей ще се бие първо с българина, защото го дефинират като доста по-лесното затруднение. Освен това Усик е клиент на промоутъра на Джошуа – Еди Хърн, което значи, че доста по-лесно биха се разбрали за възможен дуел. Това значи, че за повторно Пулев ще стигне до възмосжността да се изправи против Джошуа , откакто през 2017 година травма го спря в последния миг. Също по този начин ще може да покаже и дали си е взел нужните бележки от загубата от Владимир Кличко през 2014 година и дали ще показва изцяло друга конфигурация към дуела за международния връх.
Сензационната загуба на Антъни Джошуа
Началото на юни стартира по фрапантен метод за почитателите на бокса. На пръв взор Антъни Джошуа имаше много лесна задача да отбрани международните си трофеи в тежка категория против противник, който имаше едвам 6 седмици да се приготви за дуела. Анди Руис беше заместител на Джарел Милър, който беше дисквалифициран поради приложимост на допинг малко преди плануваната среща. Това обаче, което се случи на " Медисън Скуеър Гардън " шокира всички почитатели на бокса. Д жошуа беше пратен 4 пъти в нокдаун и след механически нокаут загуби купите си от 121-килограмовия боксьор . Това бе първото проваляне за Ей Джей като експерт.
Логично, незабавно след дуела стана ясно, че от щаба на Джошуа няма да се бавят и ще задействат незабавно клаузата за реванш , която има в контракта. 6 месеца по-късно двамата боксьори още веднъж се изправиха един против различен, като този път Джошуа сподели, че е много по-концeнтриран и със напълно друга тактичност си върна международните трофеи. Британският спортист изкова извънредно технична и най-много тактическа победа над досегашния първенец Анди Руис в 12 рунда и след единомислещо съдийско решение си върна трите пояса на международен първенец на IBF, WBA, WBO .
Джошуа беше извънредно квалифициран за борбата и сподели повече от добра кондиция и през целия дуел се движеше прелестно и не разреши в нито един миг да бъде притиснат и да попадне в тежка замяна на удари, с които Анди Руис да разбие гарда му и да го повали.  Също по този начин Джошуа показва и изключителна дисциплинираност - огромната причина да загуби в Ню Йорк през лятото беше неналичието на такава. Той не се опита да търси нокаут непременно, а вместо това методично трупаше задатък по време на дуела. Тази тактичност му донесе и не малко рецензии след дуела – най-много, че не е съумял да нокаутира мексиканеца , като това е едвам втората му среща без нокаут.
По всички проличава, че Ей Джей няма да има доста време за отмора, защото претендентите за пердах с него не са по никакъв начин малко. Добрата вест за българските почитатели на бокса е, че огромният любимец за идващия му мач е Кубрат Пулев . От IBF публично желаеха отбраната на купата да се организира, като е доста малко евентуално Джошуа да избегне сходен дуел, тъй че ни чака една много вълнуваща боксова 2020 година.
Противоречивата година на Григор Димитров
Определено 2019 година не може да се постави измежду сполучливите за най-хубавия ни тенисист. В един миг Григор бе по-близо до това да излезе от топ 100, в сравнение с да се завърне в топ 50. Стигна до 78-мо място, като престоя там 2 седмици – от 19.08 до 02.09 бе най-лошото от 2012 година насам. Още при започване на годината Григор не стартира добре, като неприятна травма в рамото му попречи да вземе присъединяване в шампионатите в Ротердам, Акапулко, Индиън Уелс. Успя да се  завърне в конкуренцията в Маями, само че и там стана ясно, че контузията не е изцяло отшумяла и представянето му бе извънредно неубедително.
Беше видно, че българинът се нуждае от някакъв тип смяна и през май месец се раздели с треньора си – Дани Валверду, с който реализира забележителни резултати през 2017 година. След май месец последваха едни от най-тежките месеци за Димитров, като бе изправен и пред действителната заплаха да изпадне от топ 100. Нещо, което щеше да е доста огромен удар за някогашния номер 3 в света. На неговата най-любима настилка - тревната, Гришо записа 5 загуби и единствено 1 единствена победа, a първи кръг на последвалите шампионати изглеждаха като непреодолимо затруднение за него .
28-годишният ни тенисист обаче опрян до стената „ възкръсна “ в най-подходящия миг. На US Open Григор записа най-хубавото си показване, като стигна до полуфинал на шампионата . Най-важният миг бе, че на ¼-финал стигна до първата си историческа победа против Роджър Федерер . Представяне му донесе 720 точки, които го изстреляха с 53 места напред в ранглистата до 25-то място. След последвалия шампионат в Париж, където изигра един от най-силните си мачове в кариерата против Доминик Тийм , българинът се изкачи до 20-ата позиция в международната класация. На полуфинал отпадна след конфликт с Новак Джокович , само че и там сподели, че се приближава до най-хубавия си тенис, на който е кадърен.
И всичко това реализира без треньор до себе си, само че с скъпите препоръки на Андре Агаси и Радек Щепанек. С последния обаче не съумяха да намерят правилния път един към различен и това е повода да не продължат работата си. Съвсем неотдавна първата ни ракета разгласи, че към този момент има нов треньор, с който ще работи през 2020 година и това е немският експерт Крис Гро.
Сезонът на обратите в Шампионска лига
Изминалата акция в Шампионска лига несъмнено може да се назова сезонът на изненадите и на обратите. За разлика от предходни години, този път шампионатът бе напълно зависим на британските тимове, като до финала стигнаха Ливърпул и Тотнъм. Преди това обаче се случиха не малко изненади, които накараха мнозина да дефинират този сезон като най-вълнуващия в последните години. На 1/8-финалите Аякс гръмко се завърна в Европа, откакто в профил спечелилия три поредни трофеи в шампионата – Реал Мадрид. Холандският отбор разруши с 4:1 противника си в Мадрид и с общ резултат 5:3 ги изхвърли рано-рано.
След това Манчестър Юнайтед хвърли в възторг почитателите си, като след закъснение с 2:0 от ПСЖ в първия мач, съумя да победи в реванша с 3:1 и да стигна до 1/4-финалите. В различен 1/8-финален конфликт Кристиано Роналдо стори и немислимото, с цел да може неговият Ювентус да навакса разликата от 0:2 от първия мач с Атлетико Мадрид. С хеттрик португалецът класира „ бианконерите “ напред и още веднъж целият свят заприказва за него. На 1/4-финалите Тотнъм мина през пъкъла, само че изхвърли Манчестър Сити, откакто приключи 3:4 в реванша на " Етихад " и с общ резултат 4:4 в профил " жителите " от шампионата . Зрителите станаха очевидци на тотално голово представление, като за 21 минути видяха общо два обрата и цели 5 гола.
Това обаче е нищо, спрямо полуфиналните срещи сред Барселона и Ливърпул. В първия дуел на „ Камп Ноу “ мърсисайдци изгубиха с 3:0 и малко на брой имаха вяра, че чудото е допустимо. На „ Анфийлд “ обаче се видя един безпределно стимулиран тим на Юрген КЛоп и различен, който е преследван от сянката неуспеха година по-рано в Рим. Барселона бе неразпознаваем тим, който разреши на Ливърпул да означи 4 безответни гола и да се класира на финала .
Финал, който бе много отегчителен на фона на целия сезон. Мърсисайдци победиха с 2:0 и подвигнаха купата , като редица експерти чакаха това да донесе и „ Златната топка “ на водача на отбора – Върджил ван Дайк. Това обаче не се случи и в края на годината премията сграбчи Лионел Меси , което породи огромни разногласия по отношение на това до каква степен аржентинецът е заслужавал. Най-вече поради нещата, които той е постигнал през годината и тези, които Ван Дайк е.
Българския футбол и възможностите за „ чудото “ Евро 2020
Ситуацията по родните терени не се промени изключително през 2019 година. Лудогорец за осма поредна година стана първенец , въпреки да имаше леки драми и кавги с полиграф. До последния кръг разградчани се гонега с ЦСКА, като в края на май напрежението стигна и връхната си точка. Преди последния кръг Черно море изгони шестима свои футболисти, в това число легендата си Георги Илиев - преди последния мач с Лудогорец. Причината са подозрения, че са играли симулативно в дуела против ЦСКА при започване на май, а срещата приключи 1:3 в интерес на " алените ".
Малко след освобождението им управлението на " моряците " се е усъмнило, че отборът е играл симулативно и е изпратило играчите на тест с полиграф, изработен от психолози от Министерство на вътрешните работи. А точно тези шест играчи са дали " притеснителни резултати ". След това се е стигнало и втори, който посочил разнообразни резултати, само че се появиха изказвания и следствия, че вторият полиграф е бил манипулиран . До там обаче и свърши абсурдът, защото всичко бързо бе забравено и няколко месеца по-късно като че ли нищо от това не се е случило.
В края на предишния сезон пловдивския футбол бе под светлината на прожекторите, откакто за първи път се стигна до край за Купата сред Ботев и Локомотив. Срещата се игра на Националния стадион в София, а хиляди ентусиасти от Пловдив дойдоха да поддържат любимците си. Въпреки че преди дуела Ботев бе апетитен като огромния любимец, за следващ път се потвърди, че в тези дербита краткотрайната форма няма никакво значение. В историческия край Локо Пд надви с 1:0 над огромния си противник , като в огромния воин за своя тим се трансформира Ален Ожболт, чийто момент на талантливост в 73-ата минута докара до единствения гол в дуела.  Така Локомотив стигна до първа Купа на България в историята си. До този миг клубът имаше три трофея във витрината си - шампионската купа и Суперкупата от 2004-а, както и Купата на Съветската войска от 1983 година. След 15-годишната суша обаче най-накрая и Купата е във витрината на тима след допустимо най-сладкия триумф.
Поглеждайки към другите тимове от шампионата – едно от значимите събития бе промяната на собствеността в Левски. В края на 2018 година стана ясно, че финансовото положение на клуба не е по никакъв начин положително поради неприятното ръководство на Спас Русев и още тогава се заприказва за промяна на собствеността. Така при започване на 2019 година, каквито и бяха упованията с оздравяването на клуба се заеха хора, които са близки до предприемача Васил Божков. Георги Попов публично зае мястото на Спас Русев, като закупи близо 87% от акциите . Той постоянно е посочван, че е дясната ръка на Божков и двамата имат редица бизнеси дружно. След рокадата по високите етажи и идването на Павел Колев като изпълнителен шеф огромна част от нещата на организационно равнище на „ Герена “ се появиха. Първо бяха изплатени огромни суми, които касаеха правото на присъединяване на Европа, а по-късно от управлението започнаха да влагат средства в ДЮШ и в терените на игрищата на „ Георги Аспарухов “. Нещо, което не бе правено от времето на Тодор Батков. От игрова позиция обстановката не се промени, само че още след управническата промяна бе оповестено, че преди всичко ще бъде финансовото излекуване на клуба и по-късно спортните резултати.
Спортните резултати и на националния ни тим надалеч не са безапелационни. Въпреки трагичните ни евроквалификации обаче и 12 срещи без победа, националите към момента имат късмет за Евро 2020. И това се дължи на приличното показване на тима още под ръкoводството на Петър Хубчев в Лигата на нациите. Благодарение на него „ лъвовете “ ще играят плейоф през март месец, който може да и прати на европейския конгрес . Нещо, което звучи чудновато поради всичките ни резултати. На 26 март ще играем в София с Унгария, а при победа ще имаме още един мач, който ще е решителен за класиране на Евро 2020 - против спечелилия от дуела Исландия - Румъния.
Радостите от българския спорт и неволите във волейбола
Едни от най-големите наслади през тази година пристигнаха от Вторите европейски игри, провели се в Минск, Беларус. О т тях България завоюва 18 медала , което е с 8 повече от постигнатото на Първите европейски игри - тези в Баку през 2015 година. Преди 4 години страната ни завоюва 1 златен, 4 сребърни и 5 бронзови медала, като напредъкът е явен.В Минск българските спортисти завоюваха 3 златни, 7 сребърни и 8 бронзови медала. Това ни подреди на 16-о място от 43-те страни-участници. Лидер и на тези Игри е Русия, която напуща Беларус със 109 медала. Това е с 55 оценки по-малко от постигнатото през 2015 година - 164.  Златните медали за България на форума завоюваха Мария Оряшкова (борба), Станимира Петрова (бокс) и Ивет Горанова (Карате).
Българският отбор по художествена гимнастика в състав Симона Дянкова (капитан), Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова завоюва цели три медала от Европейските игри. Възпитаничките на Весела Димитрова и Михаела Маевска се поздравиха с два сребърни медала - на пет топки и в многобоя, и бронз от съчетанията на обръчи и бухалки. Благодарение на триумфите си през годината ансамбълът ни бе определен за най-хубав тим, а Весела Димитрова пък бе отличена като най-хубавия ни треньор за 2019 година.
Друг огромен триумф пристигна и от биатлонистът ни Владимир Илиев, който преди няколко седмици завоюва наградата на Най-добър състезател . През март той завоюва сребърен орден в самостоятелната дисциплинираност на 20 км на международното състезание в шведския зимен център Йостерсунд. 31-годишният играч от Троян позволи единствено една неточност във втората от четирите си стрелби и приключи на 1:08.7 минута от първото място. Илиев е първият български представител при мъжете, който печели отличие от шампионат на планетата. Досега най-хубавото достижение беше шестото място на Красимир Анев от предходното международно - в Хохфилцен през 2017 година. Ивет Лалова, която остана на второ място в " Спортист на годината ", завоюва квота за Олимпиадата в Токио през 2020 година, като това ще бъде пета олимпиада за нея.
Във волейбола събитията не наподобяват толкоз оптимистично. В последните месеци стартира сериозна съпротива против шефа на волейбола в последните години - Данчо Лазаров. Голяма част от тимовете във волейболната ни Суперлига са срещу него. На последното заседание в Казанлък станаха ясни две голямо изненади. Едната е, че Данчо Лазаров ще упълномощи Любо Ганев да управлява с него централата краткотрайно, а другата - че Борислав Кьосев ще поддържа кандидатурата на Ганев за ръководител на Управителния съвет.
Настоящият президент на федерацията ни по волейбол - инж. Данчо Лазаров, призна, че вицепрезидентът Любо Ганев ще бъде акредитиран от него да управляват дружно и поделено по равно централата до 13 март 2020 година, когато ще има изключително общо заседание. Първоначално се смяташе, че Ганев и Кьосев ще бъдат претенденти за поста на Лазаров , само че в последния миг всичко претърпя поврат.
Що се отнася до националният тим по волейбол на България - той също не изживява най-хубавите си времена. Отборът претърпя проваляне в своята 1/8-финална среща от Европейското състезание по волейбол от домакина Словения, което докара до доста рецензии към тях. А още при започване на 2020 година ще имат огромно затруднение пред себе си. Отборът е в предварителна група В на европейската олимпийска подготовка в Берлин (5-10 януари). Съперници на " лъвовете " са актуалният европейски първенец Сърбия и класните сформира на Франция и Холандия, а доста скоро ще разберем и по какъв начин ще стартира волейболната ни година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР