.2016-та беше една чудесна година за руско-европейската изследователска програма за

...
.2016-та беше една чудесна година за руско-европейската изследователска програма за
Коментари Харесай

Какво следва за ЕкзоМарс през 2017 година?

.2016-та беше една чудесна година за руско-европейската изследователска стратегия за проучване на Червената планета “ЕкзоМарс ”, като на 14-ти март орбиталната станция “Трейс Газ Орбитър ” излетя сполучливо, а на 19 октомври тя дойде по проект в орбита към Марс. 2017-та се обрисува да е извънредно вълнуваща година, защото тогава станцията ще би трябвало да поправя орбитата си и да стартира формалната си научна активност.

Понастоящем орбиталните параметри на “ЕкзоМарс-2016 ”- “Трейс Газ Орбитър ” са следните: в най-ниската точка от орбитата височината е 250 километра, а в най-високата тя е 98 000 километра. Роботизираната станция прави една цялостна обиколка към Марс за към 4 земни дни.

За да може обаче тя да стартира главната си научна активност, а точно да търси следи от живот чрез разбора на редки газове, “Трейс Газ Орбитър ” ще би трябвало да влезе в кръгова 400-километрова орбита с 2-часов интервал на една цялостна обиколка към планетата.

За задачата екипът на задачата ще употребява така наречен способ на “еърбрейкинг ”, при която автоматизираната станция ще влиза от време на време в горните пластове на атмосферата и силите на търкане и противодействие ще я забавят. Така постигането на 400 километрова орбита ще стане с най-малък преразход на гориво.

НАСА от дълго време ползва метода за задачите си – още през 90-те години по този метод беше поправена орбитата на “Марс Глобъл Сървеър ”, а по-късно през 2001 и 2006 година и на автоматизираните станции “Марс Одисей ” и “Марс Риконисънс Орбитър ”. Европейската галактическа организация обаче има дребен опит с еърбрейкинг – сходен опит беше извършен с “Винъс Експрес ” в края на изследователската задача за проучване на Венера. Никога не е прилаган метода за постигане на окончателната орбита.

Първо на 19-ти януари екипът ще възпламени мотора, с цел да поправя ъгъла на орбитата във връзка с марсианския екватор на 74 градуса. Така “Трейс Газ Орбитър ” ще може да следи по-голямата част от повърхността на Червената планета.

След това на 3-ти и 9-ти февруари най-високата точка ще бъде снижена в допълнение. След като тези маневри бъдат приключени, “Трейс Газ Орбитър ” ще се намира в орбита с параметри 200 на 33 475 километра, а една цялостна обиколка към Марс ще прави за 24 часа. От тази орбита на 15-ти март еърбрейкингът може да стартира!

Това е рискова процедура – горните пластове на атмосферата ще снижават орбитата от време на време, само че с какъв брой, това никой не може да каже – според от атмосферните условия на Марс триенето може да варира с всяка последваща орбита. Екипът на “ЕкзоМарс ” ще би трябвало да следи обстановката доста деликатно, с цел да не би орбитата да пропадне бързо.

Екипът няма да сложена последна дата по кое време еърбрейкингът ще завърши – чака се да е в края на 2017 или началото на 2018 година.

Като цяло “ЕкзоМарс-2016 ”- “Трейс Газ Орбитър ” е в чудесно положение. На 30-ти ноември беше конфигурирана нова операционна система. До този миг е имало единствено едно нахлуване в така наречен “защитен на работа ” след изстрелването, по време на първичните проби на мотора. Причината за аномалията тогава беше бързо открита и поправена.

“Ние имаме удоволствието да работим с подобен превъзходен галактически транспортен съд ”, споделя Майкъл Денис, полетен шеф. “Предстои ни вълнуваща и предизвикателна задача ”.

Нека не забравяме, че на борда има и издигнат в България уред за премерване на галактическа радиация – “Люлин-МО ”.

Инфо: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР