200 000 души, според полицията, и половин милион, според организаторите,

...
200 000 души, според полицията, и половин милион, според организаторите,
Коментари Харесай

Мащабен протест в защита на бившите каталунски лидери

200 000 души, съгласно полицията, и половин милион, съгласно уредниците, излязоха през днешния ден, с цел да стачкуват във връзка със правосъдния развой против 12 локални водачи. Те дават отговор за опита за разединение на Каталуния от Испания през октомври 2017 година


Самоопределението не е закононарушение и независимост за политическите пандизчии, скандираха стачкуващите. Делото против локалните водачи стартира във вторник в Мадрид. Обвиненията са за протест, отклонение на публични средства и непокорство.

В отсъствието на някогашния районен министър председател Карлес Пучдемон, който живее в заточение в Белгия, основен обвинен е неговият заместител Ориол Жункерас. Прокуратурата желае за него 25 години затвор, а за останалите 11 подсъдими - сред 7 и 17 години зад решетките. Сред тях е и някогашният ръководител на каталунския парламент.

На 27 октомври 2017 година сепаратистките водачи оповестиха самостоятелна Каталунска република. По-рано същия месец те проведоха референдум по въпроса, разгласен за противозаконен от испанското правораздаване. Така се стигна до най-тежката политическа рецесия в Испания след края на ръководството на Франко.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР