20 модулни операционни зали на световно ниво вече са на

...
20 модулни операционни зали на световно ниво вече са на
Коментари Харесай

20 нови операционни зали от световна класа във ВМА

20 модулни операционни зали на международно равнище към този момент са разполагаем на медиците от Военномедицинска академия (ВМА) след цялостното обновяване на Операционния център. Те са оборудвани с най-съвременната здравна техника, според стандартите за окомплектоване на хирургическите зали за осъществяване на високоспециализирани оперативни действия.



На тържественото освещаване участваха министърът на защитата Георги Панайотов и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Реновирането на Операционния център беше безусловно належащо предвид на това, че ВМА е стратегическа болница - освен от военна позиция, само че и за обслужването на цивилното население. В момента разполагаме с 20 операционни модулни зали, които са направени по най-съвременна технология. Това е най-съвременният операционен блок в България, съобщи началникът на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски.

Той разясни, че през последните 3 години на реновиране е имало доста безредици и доста компликации, само че в същото време с това е непокътнат непрестанен плановият действен режим.

Едно нещо ме развълнува доста - когато един от най-уважаваните сътрудници, някогашен заместник-началник на болничното заведение - проф. Евгени Белоконски, ми сподели: " Не имах вяра, че ще доживея до това време - да се реализира една такава моя фантазия. " Аз му отговорих, че това беше обща фантазия. Заложили сме и нещо за бъдещето - имаме построена зала за роботизирана хирургия и в случай че се развиват удобно нещата, следващата година може да се сдобием и с робот, разяснява още проф. Мутафчийски.

ВМА е лечебно заведение от национално значение и е с безупречен престиж. И аз съм извънредно горделив, че през днешния ден тук се открива нещо, което е на международно равнище. Благодаря на всички за напъните това да се случи, съобщи от своя страна министърът на защитата Георги Панайотов.

 Снимка: ВМА

Той акцентира, че ВМА е отворена освен на Въоръжените сили и чиновниците от системата на Министерството на защитата, само че и на всички български жители, които ще имат достъп до висококачество облусжване и до високоспециализирани хирургични действия.

 Снимка: ВМА

Залите са облицовани с панели от неръждаема стомана, които на процедура нямат период на валидност. Изградени по този метод, те са извънредно лесни освен за поддръжка, само че и за проверка - панелът се смъква за няколко минути и се слага за същото време. Това значи, че операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова инсталация в рамките единствено на няколко часа. Подменени напълно са климатизацията, ВиК и електроинсталацията.

 Снимка: ВМА

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР