20-годишната студентка Лаура Балаш внимателно ще избере за кого да

...
20-годишната студентка Лаура Балаш внимателно ще избере за кого да
Коментари Харесай

Орбан разчита на младите, но те гледат навън

20-годишната студентка Лаура Балаш деликатно ще избере за кого да гласоподава на изборите в неделя, тъй като изходът от тях може да дефинира дали ще емигрира, или не. Студентката учи кино и медийни науки в най-стария университет в страната – Будапещенския университет " Лоранд Етвеш ". Той е и алма матер на премиера Виктор Орбан, само че Балаш е безапелационна, че няма да поддържа актуалната власт. Университетът бе активистки център през осемдесетте и доста от сегашните му студенти също имат безапелационни политически възгледи.

Самата Балаш се колебае сред социалистите и лявата партия LMP ( " Политиката може да бъде друга " ). " Но няма да гласоподавам за ръководещите партии, тъй като не дават задоволително независимост и към този момент няма опция даже да разсъждаваш. Не виждам бъдещето си в такава среда ", споделя тя пред организация " Ройтерс ".

" Не съм удовлетворена от посоката, в която е поела просветителната система, нито от националистическите настроения, които показват ", споделя друга студентка от Будапещенския университет Ештер Якаб.

Орбан основа партията си " Фидеш " след завършването на университета през 1987 година и първоначално бе либерал. Но в последните осем години употребява мощните си мандати да тласне страната към антимюсюлмански настроения и шовинизъм, за които критиците му споделят, че подкопават демокрацията.

В своя скорошна тирада той разгласи, че изборите ще дефинират дали Унгария ще бъде залята с имигранти и че студентите са " бастион " на бъдещето. Но изследване на демократичния институт " Републикон " демонстрира, че 40% от хората на възраст сред 18 и 24 години желаят да се реалокират в чужбина или член на фамилията им има това желание.

До огромна степен това се дължи на стопански фактори. Макар заплатите да се покачиха осезаемо по време на последния мандат на Орбан, те към момента изоставт от тези на Запад. " Мисля, че ще поработя в чужбина няколко години и след това ще се върна ", споделя 21-годишния студент по инженерни науки от гр. Мишколц Жолт Белишки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР