20 години Владимир Путин на власт в Русия. Назначен на

...
20 години Владимир Путин на власт в Русия. Назначен на
Коментари Харесай

Навършват се 20 години откакто Владимир Путин е на власт в Русия

20 години Владимир Путин на власт в Русия. Назначен на днешната дата от починалия президент Борис Елцин за пети краткотраен министър председател в границите на по-малко от година, актуалният съветски водач бързо стана известен с дейностите си против чеченския тероризъм. В самия завършек на 1999 година той стана краткотрайно правоприемник на Елцин, а март 2000 година завоюва за първи път президентски избори.


Първият президентски мандат на Владимир Путин беше белязан от нещастието с подводницата Курск, заложническата драма в московски спектакъл и делото против петролния магнат Ходорковски.

През 2004 година завоюва втори мандат при растеж на виталния стандарт, само че ръководството му беше помрачено от тероризма в Беслан. През 2005-а Путин дефинира разпада на Съветския съюз като най-голямата геополитическа злополука на 20 век. Две години по-късно в Мюнхен упрекна Вашингтон в несъразмерна мощ в интернационалните връзки.

Заради конституционни ограничавания против трети пореден мандат през 2008-ма Путин стана министър председател и съобщи президентския пост на Дмитрий Медведев. При завръщането в Кремъл през 2012-а президентският мандат беше повишен от четири на шест години.

Последваха Олимпиада в Сочи през 2014-а, анексирането на Крим, проруските протести в източна Украйна след свалянето на Янукович, наказания на Запада против Москва.

Отношенията се обтегнаха и поради съветската интервенция в Сирия, обвиняванията за съветска връзка в избирането на Тръмп и отравянето на семейство Скрипал. Миналата година Владимир Путин завоюва нова изборна победа с опция да остане на поста до 2024 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР