12 © Искра Атанасова 12 Още по темата Кристо на

...
12 © Искра Атанасова 12 Още по темата Кристо на
Коментари Харесай

20 въпроса: Евгения Атанасова-Тенева

12 © Искра Атанасова 12 Още по тематиката
Кристо на 80

Най-често задаваните въпроси, свързани с личността и работата на Христо Явашев, и техните изчерпателни отговори
4 юни 2015
Бялата планета

Проектът на Кристо Big Air Package в Оберхаузен
27 мар 2013
Имало едно време... „ порталите “ в ню йорк

„ имало едно време “ е един от обичаните изрази на Кристо и Жан-Клод. За „ Порталите “ в Ню Йорк, последното „ дете “ на артистичната двойка, това време е тъкмо в този момент. В събота, 27 февруари, усиленият 26-годишен труд на създателите ще стане история.
26 фев 2005 Телевизионна кариера на Евгения Атанасова-Тенева е напълно обвързвана с Българска национална телевизия. Поне две генерации фенове я помнят като кореспондентка или водеща на " По света и у нас ", " Панорама ", " Екип 4 ", " Вижте кой ", " Светът е 7 ". Била е в обсаденото Сараево, в Белград по време на бомбардировките, в Южна Африка при инагурацията на Нелсън Мандела, в Израел и палестинските територии при " новата интифада ".

Работата й постоянно се е отличавала с придирчивост, професионализъм и солидна просвета, без които нито една социална телевизия не би трябвало да може.

През последните години неизменимият фокус на журналистическия интерес на Евгения е Христо Явашев. " Написването на цялостна биография на Кристо стартира като журналистическа работа и незабелязано се трансформира в доста персонален план. Не просто събирах обстоятелства и усещания, само че усетих нужда да съм покрай творбите и техния създател, с цел да се зареждам с вдъхновение ", написа Евгения в увода на преди малко излязлата от щемпел книга " Кристо, Владо, Росен и " Плаващите кейове " (изд. " Книгомания ", редактор Калина Гарелова).
Тя е създател на седем документални кино лентата за Christo - най-влиятелният създател от български генезис в международен мащаб, чието име участва в учебници и енциклопедии.

Инсталацията " Плаващите кейове ", която през 2016 година трансформира едва известното езеро Изео в Северна Италия в една от топ дестинациите на годината, по данни на локалните управляващи е била посетена (в разстояние на две седмици) от повече от 1.2 млн. души, пристигнали от всевъзможни кътчета на планетата, с цел да " вървят по вода ".
" Плаващите кейове " на езерото Изео са кулминационна точка на моя допир до Кристо, споделя Евгения Атанасова. Участвах като служащ на плана, станах близка с екипа, който го осъществя. Имах опция да надникна тук-там, недостъпни за посетителите. Това беше надълбоко гмуркане в действителността, основана от Кристо. То се случи дълготрайно във времето, по този начин както биват осъществени и неговите творби.

[Личен архив] Месеци наред следих първите етапи от построяването на кейовете през уеб камери. Записах се на капитански курс и устоях изпит, с цел да съм сигурна, че ще бъда определена измежду хилядите претенденти за работа там. Общувах с най-важните хора, които бяха мотори на процеса – Владимир Явашев, Росен Желязков и Волфганг Фолц. Сближих се с момчетата, които построиха кейовете с ръцете си. Когато златната драперия трябваше да бъде разпъната, с цел да грейне върху понтоните, аз бях един от хората, които го направихме. "

Евгения счита работата на кейовете за най-свободното и щастливо време от нейната журналистическа кариера. " Всъщност там престанах да бъда публицист и се трансфорах в капитан на лодка, подхванал пътешестване по едно вечно променено езеро. Затова желая да опиша всичко, което видях над и под повърхността на " Плаващите кейове " на Кристо и Жан-Клод. "

Следващата спирка на Евгения е Лондон, където на 18 юни в езерото в " Хайд парк " ще бъде публично открита плаващата структура " Мастаба " на Кристо. Временната статуя ще съдържа 7506 плаващи туби, сложени на платформа от пластмасови кубчета. " Мастабата " е част от галерия, която включва статуи, скици и фотоси от последните 50 години, документиращи работата на Кристо и починалата му партньорка Жан-Клод.

[Личен архив]

Като какъв човек се определяте?

Усмихнат и от вътрешната страна.

Нещото, в което вярвате безусловно?

В триумфа на начинанията, които се вършат с обич и от сърце.

Любимият ви миг от деня?

Привечер. Онова изключително смълчаване на природата и смяна на цветовете, което фотографите назовават " режим ". Особено край морето.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Работата с хора. И да не позволявам взаимни отстъпки със съвестта.

Как бихте обяснили това, което вършиме, на едно 5-годишно дете?

Всякакви неща, за които не искаш да знаеш, и няколко, които в действителност ще ти харесат!

Как си почивате?

С различен тип работа – чета, пиша, рисувам, сготвям.

Какво ви зарежда?

Природата, обичта на околните, положителният резултат, насладата на кученцето Дарк.

Какво ви разсмива?

Абсурдни разкази и случки, занимателни хора. Обичам британския комизъм.

Какво ви натъжава?

Загубата на близки. А също, че сме възприели доста клишета на живеенето в общество като даденост. Че не поддържаме връзка добре между тях. За жал в България последното е изключително мощно.

Какво ви вбесява?

Негативността, злословенето, еснафщината, подправените взаимоотношения.

Личност, на която се възхищавате?

Няма да ви изненадам. Кристо – научи ме да схващам хубостта като нещо доста по-комплексно и да оценявам мига, да не се багра от цели, на пръв взор невъзможни. И майка ми. Каква жена! Отгледа четири девойки!

Кое свое качество харесвате най-вече?

Успявам да остана " естествена " и при не доста естествени условия. Имам имунитет към " звездната болест, пробван в условия на зараза ".

А кое по никакъв начин не харесвате и бихте желали да измененията?

Контролирам себе си повече от нужното. Не съм практична, занимава ме креативната страна, което някои поясняват като пренебрежение към личния труд. И обичам да дремя. Но последните две не се пробвам да трансформирам.

Какъв гений бихте желали да притежавате?

Да мога да изсвирвам на някакъв инструмент без уроци и солфеж. И въобще да съм добра в някое изкуство.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Подарък от ориста – чудесни събития и срещи с нови и остарели другари в Лондон. Подарих моята книга на хората, без които тя нямаше да бъде допустима.

Три места в интернет, които посещавате най-често?

Гугъл, BBC, Artsy.

Къде бихте желали да живеете?

На слънчево място, покрай вода.

Любимите ви имена?

Йоана-Мария, Георги, Евгения. Обичам имена на светци.

Най-интересното място, на което сте били?

В детското въображение, когато ме позволяват за малко, в преддверията на главата на публицист. И на " Плаващите кейове ", несъмнено.

Мото или откъс, непосредствен до философията ви за живота?

Да върша това, което считам за вярно, по най-хубавия метод. Съвестта има смисъл в сегашния момент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР