2,5 милиарда лева ще бъдат на разположение за кредити за

...
2,5 милиарда лева ще бъдат на разположение за кредити за
Коментари Харесай

Държавата дава 2,5 милиарда за малкия и среден бизнес в помощ след COVID-19

2,5 милиарда лв. ще бъдат разполагаем за заеми за дребния и междинен бизнес като част от Програма за възобновяване след пандемията от COVID-19. Парите в поддръжка на бизнеса ще бъдат посредством гаранции от Фонда на фондовете, оповестиха в министерство на финансите министърът на стопанската система Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев.

Банките, които към този момент са подписали контракта са „ Пощенска банка “, ДСК, ОББ, „ Райфайзен банк “ и „ Първа капиталова банка “.

„ Парите към този момент са при тях, което значи, че от през днешния ден, при някои – до една седмица, дребните и междинни бизнеси ще могат да отидат и да вземат своя заем за възобновяване “, изясни Кирил Петков.

Бизнесът би трябвало да е дребен или междинен и да е имал опция да оперира най-малко три години. Кредитът ще е до седем години и първите 12 месеца ще бъдат гратисен интервал.

„ Даваме опция на компаниите да вземат заем, или инвестиция, или оборотни средства, и да продължат да се развиват “, сподели министърът на финансите Асен Василев. Той разясни, че 80% от сумата е обезпечена от Фонда на фондовете, а банките поемат 20% риск.

„ Няма безвъзмезден обяд, всеки би трябвало да носи риск и това е същинско партньорство, тъй като страната поема огромния риск “, сподели още Василев.

Диана Митева от ДСК разяснява,че всяка банка прави разбор на клиентите си, като се финансира до 70% от оборота на компанията за 2019 или 2020 година, зависи кой е по-висок.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР