БНТ2/3 от болниците донорски бази в страната не са подали

БНТ2/3 от болниците донорски бази в страната не са подали ...

2/3 от донорските бази в страната не са подали нито един донор от години.БНТ

2/3 от болниците донорски бази в страната не са подали нито един донор в последните години. Затова и броят на извършените трансплантации в България е многократно по-нисък в сравнение с европейските държави. 1154 българи се нуждаят в момента от трансплантация на различни органи. Днес отбелязваме Европейския ден на донорството.

Той трябва да направи първата и най-важна крачка, за да се стигне до трансплантация - да открие донор в мозъчна смърт.
д-р Слави Асов - лекар-анестезиолог, координатор по донорство във ВМА: При нас не са много, честно казано за миналата година мисля, че са един или двама, за тази година нямаме такива пациенти.
Д-р Слави Асов е един от лекарите, заради които преди месец трима души бяха успешно трансплантирани с органи на донор от Силистра. Това беше едва 12 донорска ситуация в страната за тази година.
д-р Слави Асов - лекар-анестезиолог, координатор по донорство във ВМА: Има много проблеми, които стоят, особено пред колегите от провинцията - недостатъчно финансиране, недостатъчна мотивация, страх от извършването на такива дейности.


Евгени Георгиев получава ново сърце преди 14 години. Две са сърдечните трансплантации за 2019 година. Чакащите са 41.
Евгени Георгиев - Алианс на трансплантираните: Просто не искам да мисля какво би се случило, ако трябва да чакам пак за ново сърце.
34 болници в страната са донорски бази - тоест в тях трябва да бъдат откривани потенциалните донори. 10 от тези бази са в София. Във Велико Търново има само една. От тези 10 са подадени два донора тази година. От Търново - пет. Защо там успяват?
д-р Сибила Маринова- координатор по донорство в МОБАЛ~"Д-р~ Стефан~Черкезов", В.Търново: Това, че сме го приели като наша лична и професионална кауза, сами сме си направили нужната организация.
Свързахме се с големите болници-донорски бази и ги попитахме защо рядко подават донори. Отговорът - няма подходящи пациенти или отказ на близките.
д-р Костадин Чифлигаров - координатор по донорство, УМБАЛ "Свети Георги", Пловдив: Реалните са по един на година. Максимум двама.Това е безкрайно ниска цифра на донорски ситуации в една такава голяма болница, каквато е "Свети Георги".
Какви са причините - контрол следва да осъществява Агенция "Медицински надзор".
Росен Иванов - изп. директор на Агенция "Медицински надзор": Някакви трудно е да отговоря аз на този въпрос. Не е ясно всъщност каква е причината. Липса на достатъчно активност и може би заинтересованост от болниците.
 В анализ на агенцията се казва, че наблюдават абсолютно неглижиране на активното търсене на пациенти със съмнение за мозъчна смърт. Факт е обаче, че анестезиолозите са твърде малко и твърде натоварени.
д-р Костадин Чифлигаров - координатор по донорство, УМБАЛ "Свети Георги", Пловдив: Основният проблем, за да не се осъществява донорство както в развитите страни е самата система на здравеопазване.
Обявената през август програма за насърчаване на донорството все още не е приета.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на [email protected]petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
-->-->-->-->``
рекламаКоментариКоментирай чрез FacebookЗа да пишете коментари, моля регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:

Източник: petel.bg