1984 е антиутопичен политически роман написан от британския писател Джордж

...
1984 е антиутопичен политически роман написан от британския писател Джордж
Коментари Харесай

Публикуван е романът 1984 на Джордж Оруел

1984 е антиутопичен политически разказ написан от английския публицист Джордж Оруел през 1948 година като опълчване на тоталитаризма. Книгата е оповестена за първи път на 8 юни 1949 г.[1] в Лондон. Името на романа в оригинал е „ Хиляда деветстотин осемдесет и четвърта “ (Nineteen Eighty-Four). Романът е разположен в Aistrip One, част от супердържавата Океания, в която тече безконечна война, има всемогъщ държавен надзор и обществена операция. Супердържавата е под диктатурата на политически режим, наименуван Английски Социализъм, скъсен до „ Ingsoc “ в Новговор – език, основан от държавното управление.
Супердържавата е под контрола на привилегирования хайлайф на Вътрешната партия, която преследва индивидуализма и самостоятелното мислене като „ мисловна престъпност “, която се преследва от Полицията на мисълта. Романът е дисутопична научна фантастика. Много от тематиките и концепциите от книгата са останали като нарицателни в културата, да вземем за пример концепцията за Новговор, Стая 101 и Големия брат.
 Патентована е електрическата ютия Патентована е електрическата ютия
Ютията е изобретена през 15 век, като основаването ѝ е подбудено от нуждата за придаване на изгладен тип на облеклата. Първите ютии...
Популяризира се прилагателното „ Orwellian “, което разказва формалната машинация, тайното наблюдаване и операцията. През 2005 година романът е определен от списания Times за един от 100-те най-хубави романи на британски език от 1923 година до 2005 година В листата на Modern Library 100-те най-хубави романи той доближава 13-о място по редакторска преценка и 6-о по мнение на читателите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР