19-годишният Христо Христов завърши с два сребърни медала впечатляващото българско

...
19-годишният Христо Христов завърши с два сребърни медала впечатляващото българско
Коментари Харесай

България завърши европейското по щанги с 3 сребърни медала

19-годишният Христо Христов приключи с два сребърни медала впечатляващото българско показване на европейското състезание по повдигане на тежести за мъже и дами в Москва. В олимпийската кат. до 109 кг 19-годишният Христов събра дуела от 206 кг, което му беше задоволително за среброто в крайното класиране откакто преди този момент си бе обезпечил второто място в изхвърлянето.

Още преди паузата двама от любимците с най-високи поръчки бяха на косъм да запишат нула. Арменецът Симон Мартиросян и украинецът Дмитро Чумак колкото да се измъкнаха с сложни последни опити. Христо Христов мина без проблеми през 181 кг и 186 кг и макар неуспеха си на 190 кг завоюва среброто в придвижването. В изтласкването Христо първо подвигна 214 кг, по-късно изиска 6 кг повече и не сполучи, само че в последния си опит ги закова над главата за среброто и в крайното класиране. Само с един кг повече първенец стана Дмитро Чумак, с което Украйна ни задмина в класирането по медали. Бронзът в категорията бе за руснака Тимур Наниев с 401 кг, а изхвърлилият се в поръчките Мартиросян тотално се провали с нула на 227 кг.

Христо Христов е играч на Клуб „ Титан “ – Варна с треньор Живко Николов. Европейски първенец до 20 година от Букурещ 2019, същата година завоюва бронз на международното в изхвърлянето във Фиджи. През 2018 година стана олимпийски вицешампион за младежи в Буенос Айрес и се върна със злато от европейското за юноши до 17 година в Милано. Година по-рано стана първенец на континента в шампионата до 17 година в Прищина, а предходната пролет сграбчи златото на преодолимпийския шампионат за Световната купа в Малта.

По-рано през днешния ден дебютантът за България Дейвид Фишеров също завоюва сребро, само че в изтласкването на кат. 102 кг. 21-годишният щангист се подреди четвърти в дуела с 378 кг, другият наш представител Васил Маринов остана шести с 375 кг.

С категорията на Христо Христов приключи нашето присъединяване на шампионата в Москва. Българите се връщат с три златни, три сребърни сребърен и един бронзов медала в дуелите, след купите на Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев, вторите места на Ивана Петрова, Карло Насар и Христо Христов и бронзът на Валентин Генчев. В общото нареждане по всички оценки в придвижванията нашите са с 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзов медала. На косъм от медалите в дуела останаха Божидар Андреев, Юндер Бейтула, Дейвид Фишеров и Васил Маринов. Всичките дни с наше присъединяване печелехме с оценки.

Това е най-хубавото класиране на страната ни на европейски шампионати от 17 година насам. За последно повече от двама първенци имахме през 2004 година Киев.

С отличното показване в съветската столица България съвсем несъмнено си обезпечи максимума от две квоти при мъжете за олимпиадата в Токио това лято. След младежкото международно през май в Ташкент ще бъдат оповестени окончателните участници, които се дефинират съгласно ранглистите. С шансове от нашите са Божидар Андреев, Стилян Гроздев и Христо Христов, които единствени са в Топ 10 и имат участия на огромни шампионати и шампионати в наложителните три интервала през последните години. Виза за Токио получават първите 8 в ранглистите, плюс най-хубавите от континенталните шампионати, съобразени с оптималните квоти на всяка една страна.

Последната група български щангисти се завръщат в София на следващия ден, неделя, с полет през Истанбул, който се чака на Терминал 2 в 20.35 ч. Сред тях ще бъде медалистите Дейвид Фишеров и Христо Христов, старши треньорът Иван Иванов и президентът на БФВТ Неделчо Колев.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР