181 депутати гласуваха недоверие на правителствотоВотът бе иницииран след спор

...
181 депутати гласуваха недоверие на правителствотоВотът бе иницииран след спор
Коментари Харесай

Парламентът свали шведския премиер

181 депутати гласоподаваха съмнение на държавното управление
Вотът бе иницииран след спор за наеми на жилища

Развръзката ще стане ясна след седмица

Шведският парламент гласоподава през днешния ден съмнение на премиера Стефан Льовен и по този начин го смъкна от поста. След вота той има една седмица, с цел да подаде оставка, като остави задачата за образуване на ново държавно управление на ръководителя на Народното събрание, или да свика предварителни избори, съобщи Ройтерс.

Вотът на съмнение бе пожелан от националистическата партия “Шведски демократи” предходната седмица. След това лявоцентристкото държавно управление загуби поддръжката на някогашната комунистическа Лява партия поради проект да облекчи разпоредбите за определянето на наемите на новите жилища.

Недоверие на държавното управление гласоподаваха 181 депутати, при нужни за триумф на вота 175 гласа в 349-местния парламент.

За първи път шведски министър председател е свален с избор на съмнение, импортиран от опозицията, отбелязва Ройтерс.
Кабинетът на малцинството на Льовен (63 г.) със Зелената партия разчиташе на поддръжка в Народното събрание на две дребни десноцентристки партии и на Лявата партия след изборите през 2018 година

Тъй като в Народното събрание няма ясно болшинство, не е ясно на кого ръководителят на Народното събрание може да разпореди образуването на ново държавно управление.

Социологическите изследвания демонстрират равнене на силите сред лявоцентристкия и десноцентристкия блок, което значи, че едни предварителни избори може да не донесат повече изясненост в политическата картина.

Ново държавно управление или длъжностен кабинет могат да ръководят единствено до изборите, планувани за септември 2022 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР