18 Юни Институционалните бариери, намирането на финансова подкрепа и бизнес

...
18 Юни Институционалните бариери, намирането на финансова подкрепа и бизнес
Коментари Харесай

Проектите BRIDGE и C2FUTURE подпомагат интернационализацията на МСП

18 Юни
Институционалните бариери, намирането на финансова поддръжка и бизнес сътрудници са измежду основите провокации пред излизането на дребните и междинни предприятия, разработващи свои лични услуги и артикули в софтуерната сфера, на трети пазари. В тази връзка ИКТ Клъстер България и Клъстера за цифрова промяна и нововъведения в специфичен уебинар показаха два плана - BRIDGE и C2FUTURE, които имат за цел да подкрепят интернационализацията на българските започващи компании и МСП.

BRIDGE
" BRIDGE, по който сътрудник е ИКТ Клъстер, е ориентиран към интернационализацията на МСП в софтуерния бранш. Той е с дълготрайност 20 месеца, като започва през септември 2020, само че за жалост работата ни е доста затруднена заради пандемията. Трябваше да организираме редица събития, някои от които бяха отсрочени или ги вършим онлайн и резултатите не са толкоз положителни, колкото прогнозирахме. Проектът сега е в начална фаза и вършим разбор на настоящите положения и компаниите, които демонстрират интерес да се включат в нашите действия ", споделя Анна Найденова, изпълнителен шеф на ИКТ Клъстер България.

Партньори по плана са клъстерни организации от още три страни - Италия, Германия и Румъния. Основните компании, към които е ориентирана самодейността, са от софтуерния бранш - стартъпи и компании, занимаващи се с изкуствен интелект и блокчейн. От ИКТ Клъстера имат за цел да подкрепят организациите, като им дадат опция да обменят информация, да подобрят своите познания за процесите на интернационализацията, както и да им спомагат за намирането на финансова поддръжка.

По време на уебинара беше извършено и малко изследване измежду участващите за техните настройки и потребности, като резултатите значително съответстват с поставените от плана BRIDGE цели. Като най-голяма преграда пред излизането на трети пазари присъстващите показват непознаването на законите и условията в трети страни (100%) и финансовите компликации (40%), а 60% от компаниите биха желали да получат подпомагане за намирането на бизнес сътрудници, които да подкрепят тяхната активност. Също по този начин анкетата сподели и към кои трети пазари българките МСП имат максимален интерес. Водещите се оказват Съединени американски щати, Канада и Обединените арабски емирства (80%), следвани от Израел и Мексико (40%).

C2 FUTURE
При вторият план C2FUTURE фокусът е подложен върху МСП, работещи по решения в областта на умните градове, а целевите трети пазари са Съединени американски щати, Канада, Мексико, Колумбия и Алжир. Идеята на самодейността е да сътвори удобни благоприятни условия на МСП да излязат на външни пазари (извън Европа) и да се помогне на компаниите да преодолеят към този момент упоменатите провокации.

" Проектът е в границите на програмата на Европейската комисия за поощряване на интернационализацията на МСП със съдействието на клъстери. Партньорството е сред 6 клъстъра, които работят в областта на ИКТ, подвижността, строителството и зелените технологии. Съответно и компаниите, които ще бъдат предизвикват ще бъдат с този фокус. Партньорството е от пет страни - България, Италия, Испания, Гърция и Сърбия ", споделя Красимира Шиндерова от Клъстер за цифрова промяна и нововъведения.

В рамките на плана следва провеждането на 4 уебинари, като първият ще се организира през юли. Те ще бъдат ориентирани към характерни проблеми, в това число световните вериги на добавена стойност, отбраната на интелектуалната благосъстоятелност, тактиките за нахлуване на нови пазари, а също по този начин основаването на партньорства и възстановяване на информационни умения.

Също по този начин като част от C2FUTURE ще се проведат и серия от разнообразни събития за обмяна на опит и хрумвания сред компаниите от 5-те участващи страни. Заради условия част от събитията ще стартират онлайн, като Шиндерова се надява следващата година да има опция множеството да се състоят онлайн.

" В рамите на плана ще създадем контакти и съдействия с организации, които работят на пазарите в тези трети страни, с цел да споделят повече информация за опциите и пазарните ниши. Планираме да организираме разнообразни срещи и конференции. Не по-малко значимото е, че ще стартираме и разписването на тактика за интернационализация, която ще е налична за компаниите, взели участие в нашите начинания. Тя ще включва разбор на целевите пазари, идентифициране на евентуални сътрудници и основаване на проект, който да подкрепя тяхната интернационализацията ", добавя специалистът.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР