18 областни центрове избраха новите си кметове. При 100% обработени

...
18 областни центрове избраха новите си кметове. При 100% обработени
Коментари Харесай

Таня Цанева, ЦИК: Нямаме отношение към искане за касиране на вота

18 регионални центрове избраха новите си кметове. При 100% обработени протоколи, в 9 от тях печелят претендентите на ГЕРБ, в 4 - тези на Българска социалистическа партия, а в други 5 - издигнати от локални партии и обединения кандидати.

Повече за изборните резултати - вижте в директното включване на Милена Кирова от Централната изборна комисия.

Таня Цанева, представител на ЦИК: Към момента са пристигнали и обработени 71 протокола от Общински изборни комисии. Искам да благодаря и на тези сътрудници от ОИК като Силистра, Търговище, Балчик, които дойдоха в ранните часове на днешния ден.
Касирането или оповестяването на нереален даден избор не е от компетенциите на ЦИК, акцентира Цанева.
Таня Цанева, представител на ЦИК: Всеки претендент може да изиска анулиране на изборни резултати, като се обърне към съответния съд. Съдът може да разпореди броенето на бюлетините още веднъж и в случай че се откри нарушаване, тогава, да, изборът ще бъде касиран. След такова анулиране предстоят нови избори за съответния тип избор.
Цанева сподели, че са по-малко нарушаванията, само че в това време процентът на нарушавания във връзка с пропаганда в изборния ден са били повече. Както имахме и за пазаруване на гласове, които ние надлежно препратихме към прокуратура, означи тя.

Някои Общинските изборни комисии са декларирали, че ще донесат изборните си бумаги в ЦИК в границите на утрешния ден, а по закон до 48 часа след края на изборния ден към този момент би трябвало да са публично оповестени резултатите от изборите.
Още по тематиката Местни избори 2019
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР