18 млн. лв. отпусна правителството за осъществяването на научни мисии

...
18 млн. лв. отпусна правителството за осъществяването на научни мисии
Коментари Харесай

Отпускат 18 млн. лв. за осъществяването на научни мисии в 8 сектора


18 млн. лева отпусна държавното управление за реализирането на научни задачи по предпочитани за страната задания в осем бранша. Това стана ясно на съвещание на Министерски съвет.

Парите се отпускат за реализирането на 11 научни стратегии, осем от които секторни - ИКТ, животноводъство, растениевъдство, опазване на здравето .

Програмите са на обща стойност 61 млн. лева . Повечето действия са със период на осъществяване за три години.
За тази година утвърдените бюджетни средства са 18 млн. лева

 Българска академия на науките не дава бракоразвод на Национален институт по метеорология и хидрология Обновена
Българска академия на науките не дава бракоразвод на Национален институт по метеорология и хидрология

Българска академия на науките не са изпълнили уговорките си към Национален институт по метеорология и хидрология съгласно Вълчев

" За първи път дръзвам да настоявам, намерихме с националната тактика за поощряване на научните проучвания салдото сред публичния интерес и това да насочим научните проучвания към значими за обществото области и браншове, в това число и това да бъдат диференцирани средствата за просвета, въпреки това нуждата да се усилват тези средства за научни проучвания. Това е проблем във всички европейски страни ", съобщи просветният министър Красимир Вълчев.

Той разяснява, че в Европейски Съюз приказваме за по този начин наречените задачи, към които ще бъдат ориентирани съществена част от средствата за научни проучвания.

" Мисиите са публични провокации и задания, с които ние би трябвало да се оправим. Това се опитваме да създадем с нашите национални научни стратегии - да насочим средствата към значими публични задания, към потребностите на обособените браншове, в това число на обособените министерства. Имаме планово конкурсно финансиране посредством Фонд " Научни проучвания " , изясни Вълчев.

По думите му тук методът е от горната страна надолу .

 С над 20 млн. лева подтикват научния капацитет
С над 20 млн. лева подтикват научния капацитет

МОН подкрепя развиването на научните стратегии

Държавата авансово формулира дейностите и дилемите, към които да бъдат ориентирани научните проучвания.

" Предварително изискване за финансиране на един план е всички научни организации, работещи в избрана област, да се обединят като водещата организация с тази с максимален интензитет на научната активност.
Общо научните стратегии са 11, осем от тях са секторни. Две от тях са ориентирани към присъединяване на млади учени - присъединяване им в европейски стратегии и съфинансирането им и една за младите учени и постдокторантите ".

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР