18-годишният Божидар Михайлов от търговищкото село Беломорци обикаля домовете на

...
18-годишният Божидар Михайлов от търговищкото село Беломорци обикаля домовете на
Коментари Харесай

Интересно! Какво прави един тийнейджър със съучениците, които отсъстват от клас

18-годишният Божидар Михайлов от търговищкото село Беломорци обикаля домовете на отсъстващите деца, с цел да ги върне назад в клас. Като един от просветителните посредници в региона ученикът има грижата да ги посети и да разбере за какво не са в клас, разговаряйки с родителите им, заяви "Монитор ".

"Ако детето е болно, им изяснявам, че би трябвало да си вземат извинителна записка, с цел да не им спрат детските. Ако е крепко, споделям на родителите, че на идващия ден би трябвало да е на учебно заведение, с цел да не отсъства от образователни занятия, показа за своята активност Божидар.

Ромският му генезис пък му помагал в връзката с някои от родителите, които не разбирали български ".

"На настойниците, които не желаят да пускат хлапетата си, Божидар изяснява, че е по-добре да се учат постоянно, да продължат по-нагоре, с цел да станат образовани хора, вместо да ги задържат у дома и да чакат да се омъжат ".

"Родителите виждат, че и аз изучавам, че е хубаво да се образоват. Те ми доверяват децата си да ги вардя да ги изучавам по какъв начин да се държат добре. Искам да покажа на хората, които си мислят, че образованието е неприятно нещо, че е положително. Всеки човек би трябвало да е просветен, да има хубава работа ", съобщи младежът.

На хлапетата пък просветителният посредник изяснява, че би трябвало да бъдат дисциплинирани, че не би трябвало да отсъстват от образователните занятия, да бъдат по-толерантни, защото някои от тях се наскърбяват, карат се.

С помощта на Силвия Станчева, която е координатор за Североизточна България от "Амалипе ", Божидар прави в своето школо конференция за толерантността в учебно заведение. В нея вземат присъединяване всички гимназисти от 9-и до 12-и клас.

"Поговорихме по какъв начин да бъдем толерантни, за ранните бракове, поради които девойките не не престават с образованието си ", изясни той.

Медиаторът посочи, че те са най-големият проблем за тяхната общественост, защото когато девойките станат на 12 - 14 години, родителите вземат решение да ги омъжат и не мислят за образованието им. Проблемът не се отнасял за момчетата, защото те прекъсвали образованието си единствено с цел да оказват помощ с работа на родственици.

Божидар приключва главното си обучение в ОУ "Георги Бенковски " в с. Беломорци, а в този момент е в 12-и клас в Професионалната гимназия по превоз и лека индустрия в Омуртаг.

Смята да продължи висшето си обучение във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий " в компетентност начална педагогика. Миналата година той също е бил на път да се откаже от образованието си, само че не се е предал.

Младежът имал проблеми с втория си татко и тогава чичо му взема решение да го избави, като докара друго семейство, с цел да го желае за „ натъпкан шурей “. "Тогава аз се оправдах и споделих, че няма да се бракосъчетавам. Всеки човек си има проблеми, само че те ще се решат. Слава на Бога, сега се разбирам с втория си татко и той ме поддържа в моите инициативи ", описа момчето.

В учебно заведение дейностите му не свършват с това да убеждава другите да не стопират да се развиват. Божидар сега написа план - "Млад благотворител ", с цел да може да получи финансиране за благотворителен концерт по концепция на доброволците от център "Амалипе ".

Със събраните средства те желаят да подкрепят учениците, които тази година приключват гимназия и желаят да продължат в университет, само че нямат финансовата опция.

"Ние ще ги подпомогнем да си платят първите семестриални такси ", изясни за концепцията им. Ако получат позволение, концертът ще бъде в театъра във Велико Търново.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР