18 часа продължи заседанието на Народното събрание, в което гласуваха

...
18 часа продължи заседанието на Народното събрание, в което гласуваха
Коментари Харесай

Маратонът Изборен кодекс: След 18 часа бавене и скандали Н...

18 часа продължи съвещанието на Народното събрание, в което гласоподаваха на второ четене измененията в Изборния кодекс. То стартира в девет сутринта в четвъртък и приключи към 3 часа сутринта в петък. Разглеждането беше съпроводено от дълги диспути, бавене и кавги.

Хартиената бюлетина още веднъж се връща. Тя обаче ще се брои на ръка, а не с оптични сканиращи машини, както предлагаха от Движение за права и свободи. На ръка ще се броят и разписките от машините за гласоподаване. Това взеха решение дефинитивно депутатите.



 След 1.30 часа председателстващият Народното събрание Кристиан Вигенин изиска инспекция на кворума. Въпреки че залата беше цялостна, се записаха едвам 34 депутати. Вигенин разгласи, че дебатът по Изборния кодекс продължава, само че гласуването прекъсва заради липса на кворум.

След отмора и председателски съвет, депутатите разгледаха още два параграфа и завършиха работа. Гласуването и разглеждането на кодекса до край остана за идващото съвещание.
Какво съумяха да гласоподават депутатите досега:
- На идващите избори ще гласуваме и с хартия, и на машини.
- Резултатите ще се записват и на флашки. Но протокол от машината няма да се разпечатва.
- Район чужбина остана, само че без изясненост за броя на определянето на мандатите зад граница.
- Вместо тъмни стаички ще има паравани.
- Ще има и видеозаснемане в изборния ден.
- Заявленията за нова секция в чужбина остават 40.
ХРОНОЛОГИЯ НА ДЕБАТИТЕ:
Със 124 гласа " за " Народно събрание реши да върне хартиената бюлетина като право на избор за гласоподаване в секциите с над 300 гласоподаватели. С поддръжката на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия беше решено да се гласоподава смесено.

ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия поддържаха изненадващо предложение на Движение за права и свободи да отпаднат сегашните машини с тъчскрийн и да бъдат въведени сканиращи устройства. Това предложение по-късно беше отхвърлено, само че разсъни напрежение. " Продължаваме промяната " и " Демократична България " напуснаха залата в символ на митинг.

Връщат хартиената бюлетина като право на избор за гласоподаване в секциите с над 300 души

 

Парламентът одобри ЦИК да дава достъп до изходния код и документите на машините на представителите на партиите и обединенията, получили над 4% на последните избори.

Кодът не може да се дава по-рано от 10 дни преди изборите. Одобрено беше след края на изборния ден да се прави извадкова инспекция на криптографските идентификатори пред наблюдаващи и представители на партиите и обединенията.

" ЦИК не може да постанова и ограничаване на лица на база на просветителни критерии ", сподели Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

" Всеки, който желае да има достъп до изходния код, с цел да няма подозрения ", сподели Божидар Божанов от Демократична България.

Отхвърлено беше предлагането на " Възраждане " за видеозапис на изборния ден.

Депутате одобриха за отпечатването на бюлетина от машинното гласоподаване да се употребява специфична хартия с спомагателни отбрани, които са разнообразни за всеки избор.

Народното събрание резервира регион " Чужбина ".

" Продължаваме промяната " настояха да се създаде методика за броя на мандатите зад граница. ГЕРБ- Съюз на демократичните сили предложиха в по-спокойна атмосфера след приемането на кодекса да се изготви експертна група за задачата.

Асен Василев, Политическа партия: Какво става с регион чужбина, госпожо Атанасова? Ако има предварителни избори, МИР чужбина ще би трябвало да е изборен регион. Тук е моментът освен да го възстановим, само че и да дадем насоки на ЦИК на каква база да се разпределят мандатите. Преброяването излезе публично и то също би трябвало да бъде отразено в систематизиране на мандатите. Нашето предложение беше това да стане на база на данните, които сред ЕСГРАО и Министерство на вътрешните работи какъв е броят на жителите, които през последните 6 месеца не са влизали в страната.

Йордан Цонев - председателстващ: Мъртви души няма. Душата живее постоянно. Това да разведрим ситуацията.

Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС: Нашата глупа ще отхвърли предлагането да няма МИР чужбина. Смятам, че сега на второ четене ще бъде мъчно в сегашния закон да внесем методиката за систематизиране на мандатите като текстове. Методиката предлагам да обсъдим в по-спокойна атмосфера. Да формираме работна експертна група с Министерство на вътрешните работи и ГРАО, с цел да няма ощетени български жители и ощетени региони тук. Защото никой не е правил броене в чужбина.
 

Асен Василев: Аз не мисля, че преброяването в чужбина е допустимо. Можем да го напарвим като засечем две бази данни - ЕСГРАОН и Министерство на вътрешните работи. Промяната не е правена до в този момент, само че няма трагично да промени изборния резултат.
Народно събрание реши ЦИК да дава достъп до кода на машините на партиите с над 4% на последните избори

Мирослав Иванов, Политическа партия: Да, не би трябвало да се бърза, само че от ГЕРБ го схванаха, когато сме на второ гласоподаване.

Петър Чобанов, Движение за права и свободи: Къде в Европейски Съюз има регион " Чужбина " и по какъв начин той е организиран?

Искрен Митев, Политическа партия: Ние всякога подсещаме на хората в чужбина за какво те са избягали от България. Мъртвите души доста постоянно вземат решение изборите за някои партии.

Мирослав Иванов: В коя страна от Европейски Съюз 25% от нейното население живее в чужбина. Господин Манев вие сте тези, които изгонихте българите в чужбина. Проблемът е единствено във вашите глави. Правите внушения, че изборният развой може да бъде манипулиран.
 

Йордан Цонев: Да не забравяме, че 500 000 български жители бяха депортирани с етническо пречистване.

Мустафа Карадайъ, Движение за права и свободи: В секцията положените подписи са 168, разписките са 168, гласовете от машинното гласоподаване са 168. Действителните гласове са 166. Двата гласа някъде са изчезнали и то някъде в машината.

Божидар Божанов, Демократична България: Когато се развяват протоколи от трибуната, този, който ги развява да споделя номера на секцията, с цел да може да се ревизира.

Асен Василев: Внесли сме искане за чуване на ръководителя на ЦИК, с цел да каже има ли противоречие в протоколите.

Мустафа Карадайъ: Този спор би трябвало да продължи, с цел да стане ясно какви измами стават с машините.

Цветелина Заркин, Политическа партия: Не е имало разминаване сред протокола и контролните разписки.

Цончо Ганев, " Възраждане ": Политическа партия към този момент си изсмукват от пръстите какви простотии да кажат.
Депутатите взеха решение: тъмната стаичка остава в историята и се заменя от паравани за гласоподаване.

Нов скандал провокира решението секционните комисии да броят бюлетините от машините:

Петър Куленски, Политическа партия: Мнозинството на хартиената бюлетина има само желание е да се върнат изборните операции. Единствената цел е да се върнат времената, когато Бай Ганьо от ГЕРБ правеше избори.

Георги Свиленски, Българска социалистическа партия: На IT език ли да ви кажа? Ще се брои и машините не са принтери.

Асен Василев, Политическа партия: Аз протокол от машината не виждам. Как ще се ревизира дали комисията е броила вярно. Внимателно четете текстовете, тъй като другояче ще произведете бълвоч.

Кирил Петков, Политическа партия: Премахваме машинните протоколи и връщаме протоколите на ръка.

Надежда Йорданова, Демократична България: Това значи връщането на човешката неточност в цялостен мащаб. Връщаме опашките и недоверието. Връщаме сбърканите протоколи. 14 934 неточности в протоколите през април 2021. В близо една четвърт има несъответствия. 1 169 неточности в протоколите ноември тази година. Връщаме часовника обратно.

Рамадан Аталай, Движение за права и свободи: Чух Кирил Петков със сълзи по какъв начин имало подправени протоколи. Предложихме Ви да не влезете в схемата на подменинте протоколи. Ако бяхте тука, в случай че не бяхте излизали да посрещнете бащата на Кирил Петков, щяхте да видите машините - сканиращите.

Мартин Димитров, Демократична България: Ако отпадне машинният протокол, идващите избори ще бъдат изборите с най-вече неточности!

Любен Дилов, ГЕРБ-СДС: Аз разбирам какво вършиме. Имам по-висока клубна просвета и мога да изкарам 52 часа тука. Поне измислете мотив, с който не сте съгласни с преждеговорещите.

Цончо Ганев, " Възраждане ": 12 часа е, желаеме да пуснат химна на България.

Росен Желязков, председателстващ: Чисто механически би трябвало да забележим може ли. Иначе бих го пуснал от своя телефон. Нямам плеър пред себе си.
Две гласувания по-късно, химнът зазвуча в зала.

Божидар Божанов, Демократична България: Предлагам да отпечатваме протокол.

Асен Василев, Политическа партия: Към протокола се прибавя разпечатка от машинния протокол.

Мартин Димитров, Демократична България: Тройно преброяване оферирате вие. Толкова неточности в никакъв случай няма да е имало. Това ще са най-скандалните избори.

Асен Василев, Политическа партия: Единственият вид данните от машината да бъдат извлечени е пред съда след оборване. Това значи на всеки последващи избори - 12 000 каузи в съда.

Даниел Лорер, Политическа партия: СИК брои вота на хартия. СИК преброява машинните вотове. Какво беше толкоз неприемливо машините да броят и те? Прозрачността на изборите е единствено наш приоритет, не ваш.

Рамадан Аталай, Движение за права и свободи: За да няма неточности какво трябваше да извършите - да гласувате с бюлетина и да пускате в сканиращата машина.

Асен Василев, Политическа партия: Единственото, което трябваше да създадем, е да не пипаме Изборния кодекс.
В 1.30 часа през нощта председателстващият Кристиан Вигенин установи, че няма кворум.

" Моята преценка е - да продължим разискването и дебата, а гласуването ще стане, когато има кворум ", сподели той.

" Вие отчетохте 34 индивида. Ако смятате, че е редно с 34 индивида да се разисква Изборния кодекс, това е безумство ", сподели Кирил Петков.

" Вие можете да имате партийна повеля да изнасилите Изборния кодекс. Това е подигравка и опит по тъмна доба да се откраднат гласовете на българските жители, а по-късно да крадете и от бюджета. Ние ще стоим тука. Никакви кристали. Имаме една водичка. Това е ", сподели Асен Василев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР