163 нобелови лауреата изказаха подкрепата си към украинския народ и

...
163 нобелови лауреата изказаха подкрепата си към украинския народ и
Коментари Харесай

163 нобелови лауреати сравниха Путин с Хитлер в открито писмо

163 нобелови лауреата изрекоха поддръжката си към украинския народ и " свободната и самостоятелна страна Украйна " пред лицето на съветската експанзия. В отворено писмо те съпоставиха дейностите на Путин с тези на Адолф Хитлер от преди съвсем век:

" С дейности, които припомнят за нападението на на нацистка Германия над Полша през 1939 година (с използването на сходни номера и подправени провокации) и над Съветския съюз през 1941 година, държавното управление на Руската федерация, водено от президента Путин, откри без провокация военна експанзия - не можем да я назовем по метод, друг от  " война " - против своя комшия, Украйна, " гласи писмото, качено на nlcampaigns.org. 

Сред подписалите се са 14-ият Далай Лама, турският публицист Орхан Памук и още 161 нобелисти, печелили премията от 1975 до 2021 година.

Според тях постоянно може да бъде намерено спокойно решение на различията, като " нашествието ще петни репутацията на съветската страна с десетилетия ":

" Ще слага бариери пред иконокиата ѝ и ще провокира сложни години за популацията. Наложените наказания ще попречат на свободното напредване на надарените ѝ и работливи жители по света. Защо се издига тази ограда сред Русия и света?, " питат лауреатите.

Отвореното писмо моли съветското държавно управление да спре нашествието и да изтегли военните си сили от Украйна:

" Уважаваме спокойствието и силата на украинците. С вас сме. Дано мирът настъпи в тази част от красивия ни свят, " приключва то. 

Новината за общата позиция на нобеловите лауреати бе отразена от съветската опозиционна медия " Новая газета ", чийто основен редактор Дмитрий Муратов стана притежател на премия за мир през 2021 - дружно с Мария Реса, която е измежду подписалите се под писмото, станаха първите публицисти, на които се оказва тази чест, от 30-те години на предишния век. 

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР