160 израелски самолета, танкове и оръдия засипаха с огън ивицата

...
160 израелски самолета, танкове и оръдия засипаха с огън ивицата
Коментари Харесай

Най-мащабната операция на Израел срещу ивицата Газа

160 израелски самолета, танкове и оръдия засипаха с огън линията Газа при 40-минутна интервенция против " Хамас " - най-мащабната от началото на спора в понеделник. Не стопират и палестинските ракетни обстрели против Израел.

Палестинските жертви към този момент са най-малко 122, ранените са 900. 8 са починалите в Израел. Заради вътрешните конфликти сред евреи и араби в Израел президентът Ривлин предизвести за риск от революция.

След нощ на израелски въздушни удари и артилерийски обстрел, израелската войска разгласи, че нейни сухопътни и въздушни подразделения вземат участие и през днешния ден в бойни интервенции, само че не са навлезли в Газа. Пред БиБиСи палестинци съпоставят претърпяното под прицел на самолети, танкове и военноморски катери с филм на ужасите.

Някои напущат пограничните региони заради страхове, че всеобщото скупчване на израелски елементи, в това число хиляди резервисти, е въведения към навлизане. Разрушени са 200 жилищни постройки в Газа, стотици локални поданици търсят сигурност в учебни заведения.

" Бяхме в къщи с няколко деца. Внезапно чухме артилерия да ни обстрелва от всички страни. Накъдето и да погледнем, имаше удари. Ние и децата ни сме изцяло изтощени ", описа Реуаа Мааруф- жителка на град Бейт Лахия.

Израелските военни оповестиха, че през нощта са провели интервенция за заличаване на мрежа от тунели, употребена от " Хамас ". Според израелската страна от нощес до тази заран от линията Газа са били изстреляни 220 ракети. Премиерът Нетаняху съобщи, че военната интервенция ще продължи " колкото е належащо ".

" Сражаваме се на два фронта- първият е в Газа. Ще накараме " Хамас " и другите терористични организации да платят доста висока цена. Вторият фронт са израелските градове. Напълно поддържаме силите за сигурност при възобновяване на реда. Няма да толерираме безредица ", сподели Нетаняху.

Над 400 са към този момент задържаните при конфликти сред араби и евреи в етнически смесените израелски градове. Според полицията множеството спорове са провокирани от израелски араби. Тя отхвърля обвиняванията в безучастие, когато еврейски младежи нападат арабски домове. Премиерът Нетаняху предложи въвеждане на административно задържане за размирниците - мярка, която ще разреши по-дълго задържане без повдигнати обвинявания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР