16-ото издание на Международния музикален конкурс за деца, юноши и

...
16-ото издание на Международния музикален конкурс за деца, юноши и
Коментари Харесай

Хор Родна песен взе Гран при в Русия

16-ото издание на Международния музикален конкурс за деца, юноши и младежи "Звучи Москва " се състоя наскоро в съветската столица. Негови уредници са шест държавни и неправителствени организации - в осъществяване на държавната стратегия, призната от Руската федерация, с название "Детско десетилетие " - и с дейната поддръжка на Съюза на съветските музикални дейци, Съюза на съветските композитори, Дома за национално творчество, Московското музикално сдружение, М
осковския университет и осведомителния портал "Музикални фестивали ".
Възрастовите индикатори на участниците в състезанието варират от 7 до 28 години, те са обособени в четири групи - 7-10 години, 11-14 години, 15-18 години и 19-28 години. Състезават се в осем категории - университетски хорове, фолклорни хорове, оркестрови сформира, най-хубаво осъществяване на източноправославна музика, най-хубаво осъществяване на западнохристиянска музика, академично солово пеене, фолклорно солово пеене и композиционно творчество. Изпълненията им се правят оценка по десетобална система от жури, формирано от съветски и задгранични експерти, което присъжда следните оценки: Гран при (10 точки), Лауреат I степен (9,99 т.), Лауреат II степен (8,99 т.), Лауреат III степен (7,99 т.) и Диплом за присъединяване (6,99 т.).
Досега в състезанието са се изявили млади музиканти и ансамбли от Австрия, Армения, Бахамските острови, Беларус, България, Германия, Грузия, Естония, Испания, Италия, Китай, Латвия, Литва, Молдова, Полша, Русия, Словения, Съединени американски щати, Сърбия, Тайланд, Украйна, Франция, Хонконг, Япония и други Проявата се употребява с необятна известност в международното хорово придвижване, обхващащо над 100 хиляди артисти.
В 16-ото издание на "Звучи Москва " България бе показана от Детско-юношеския хор "Родна ария " от Перник с диригент Димитър Костанцалиев. Той се е състезавал във втората възрастова група в две категории - за академично хорово пеене и за най-хубаво осъществяване на източноправославна музика. В първата категория хорът е извършил четири песни - две от българските композитори Иван Спасов и Петър Льондев, а във втората категория - три песни, една от българския песенен класик Добри Христов.
Безспорно основната заслуга за отличното показване на Детско-юношеския хор "Родна ария " - с изключение на музикалността, гласовитостта и трудолюбието на дребните артисти - се дължи на техния диригент Димитър Костанцалиев! Неговото име и изкуство са добре известни на българската музикална общественост, с благородното му користолюбие за работа с деца и юноши, целящо да им разкрие хубостта, заложена в тоновото изкуство. Неслучайно той е създател на 13 мюзикъла и над 560 детски песни, а премиите, които е получил за тях, са над 25! Най-позитивното качество на Димитър Костанцалиев е, че той не се усеща "звезда ", а неуморно продължава да обогатява музикалното си дарование, без да подчертава върху комерсиалните му измерения, тъй като е уверен, че "музиката не е стока за обмен ", а за духовно възвисяване на човешката персона.
Ще завърша този къс коментар с едно "недопустимо " - на пръв взор - съпоставяне, с разразилия се тези дни необикновен информативен взрив с българската крава Пенка, която направила опит да емигрира в Сърбия, само че след две седмици "размислила " и се върнала назад в България. Журналистите у нас и в чужбина се надпреварваха в потреблението на жълтия цвят при разкрасяването на тривиално събитие. Но никой у нас не откри за належащо да отрази едно авторитетно културно събитие, в което българските деца и юноши популяризираха България и нейното музикално изкуство. Не считам, че това е инцидентно, а е целеустремен информативен метод, който премълчава основанията за национална горделивост, а утвърждава простащината и безперспективността в живота ни!
Ще доживеем ли до съществена смяна на манипулативното осведомително статукво в страната!?





Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР