16-годишният ученик, обвинен за подготовка на терористичен акт в Пловдив,

...
16-годишният ученик, обвинен за подготовка на терористичен акт в Пловдив,
Коментари Харесай

Съдът пусна ученика, обвинен в тероризъм, но под надзора на педагози

16-годишният възпитаник, упрекнат за подготовка на терористичен акт в Пловдив, остава на независимост под надзора на контрольор от Детска педагогическа стая. Апелативният спецсъд удостовери решението на по-долната инстанция. Прокуратурата разгласи, че откритите взривни субстанции и устройства като количество са без аналог в историята ни. Подчертаха, че има действителна заплаха за сигурността на голям брой български жители. От държавното обвиняване оповестиха, че службите са знаели за радикализацията на младежа още преди родителите му да подадат сигнала.

16-годишният възпитаник се е явил в правосъдната зала дружно с родителите си и своя юрист. Не е давал пояснения, възползвал се е единствено от опцията за последна дума, в която е помолил да остане при фамилията си.
Сийка Милева, прокурор в Специализираната прокуратура: Осъзнава виновността си, не признава, осъзнава виновността си.
Съдебният състав е приел, че момчето би трябвало да върви на учебно заведение, да живее в дома си и с него да работят всекидневно психолози, които да му оказват помощ да се отдели от радикалната среда. Съдът се стимулира с това, че през последния месец работата с момчето е дала позитивен резултат и е понижена публичната му заплаха. Съдиите се базират и на рекомендациите от умозаключение на специалисти, съгласно които би трябвало да стартира и фамилна терапия.

Илиян Точев, прокурор в Апелативната профилирана прокуратура: Прие се, че следва да се даде късмет на обвинения, защото скоро е навършил 16 години. Беше му обяснено, че е взето едно тежко решение от правосъдния състав. И се надяват да не се повтаря неговото държание.
Според съда има задоволително доказателства за това, че ученикът първо се е радикализирал, а по-късно е почнал да приготвя осъществяването на поставената му от вербовчика на терористичната организация задача. Снабдил се е с количества взривни субстанции и устройства, които съгласно прокуратурата не могат да бъдат съпоставени с други сходни случаи у нас.

Сийка Милева, прокурор в Специализираната прокуратура: Отделно от това са открити съществени връзки, съдържащи информация, че обвинения, малолетен, е подготвял терористичен акт. Отделно от това са открити и видеоклипове, изпращани от него към вербовчика в тази тенденция.  Агенцията за детето ще ревизира приключването на името на ученика от Пловдив Агенцията за детето ще ревизира приключването на името на ученика от Пловдив
Агенцията за протекция на детето се самосезира по случая, при който една осведомителна организация изнесе в общественото пространство персоналните данни на пловдив...

Главният прокурор поддържа дейностите на сътрудниците си, проверяващи случая. Сотир Цацаров добави, че 16-годишното момче е изпълнило всички указания на вербовчика си, в това число е споделило, че е приело исляма за своя вяра.
Сотир Цацаров, основен прокурор: На облъчването, на което той е бил подложен, то стартира доста рационално и стартира доста целеустремено. Ценностите на исляма, нищо повече. Едва когато ги приемеш, се отива на идващото равнище. Какво би трябвало да направиш като същински мохамеданин. Ама излиза, че финалните указания като същински мохамеданин са да убиеш най-малко един нечестивец. Въпросът е ще издържи ли детската душeвност, тъй като тя е детска душeвност, ще издържи ли на тая крайна директива: " Тази примес с пирони иди и я сложи някъде ".Сийка Милева, прокурор в Специализираната прокуратура: Считаме, че и към сегашния миг продължава да е налице действителна заплаха за сигурността на голям брой български жители.
Цацаров и Милева подчертаха, че за прокуратурата 16-годишният възпитаник остава жертва на радикализация и на момчето и на фамилията му би трябвало да се помогне.
 Експерти:16-годишният от Пловдив е вербуван идеологически за ИДИЛ Експерти:16-годишният от Пловдив е вербуван идеологически за ИДИЛ
В четвъртък Апелативният спецсъд ще реши дали да върне в ареста 16-годишното момче, упрекнато за подготовката на терористичен акт в Пловдив. Обвиняеми...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР