16 фотоволтаични панела с площ 26 кв.м генерират мощност 4,96

...
16 фотоволтаични панела с площ 26 кв.м генерират мощност 4,96
Коментари Харесай

Хижа „Скакавица” си произвежда електричество от слънцето

16 фотоволтаични панела с повърхност 26 кв.м генерират мощ 4,96 kWp

Слънчевите панели са инсталирани от екип на Сдружение „ Център за енергийни решения ” (снимка: Грийнпийс – България)

Най-старата хижа в страната се снабди с фотоволтаична система. Сградата на х ижа „ Скакавица ” към този момент разполага с 16 фотоволтаични панела с повърхност към 26 кв.м. и обща генерирана мощ 4,96 kWp, оповестиха от Грийнпийс – България .

Новото съоръжение на хижата ще подсигури електричество за най-важните потребности на хижата: хладилници и фризери, осветяване, информационни връзки, горелки за пелетните котли.

Слънчевите  панели са инсталирани от 8 курсисти от образованието на Грийнпийс – България и Сдружение „ Център за енергийни решения ” за монтьори на фотоволтаични централи.

Хижа „ Скакавица ” е добре обезпечена софтуерно. Към актуалните системи – слънчеви колектори и пелетни котли за затопляне на вода – екипът курсисти и обучители от „ Центъра за енергийни решения ” са добавили панелите, които към този момент действат.

Хижа „ Скакавица ” – най-старата у нас – е добре обезпечена софтуерно (снимка: Грийнпийс – България)

В безоблачен ден фотоволтаичният генератор ще създава до 20 kWh електричество – част от него ще се употребява за моментната консумация денем, а непотребното ще се съхранява в акумулаторен блок, който ще обезпечава електрозахранване през тъмната част от денонощието.

Към системата са добавени и 8 броя батерии най-голям клас AGM за бездънен разряд. Те са свързани на 48V напрежение и могат да съхраняват близо 30 kWh.

Хижа „ Скакавица ” е втората след „ Тъжа ”, която получава сходна система за възобновима сила от екипа на „ Грийнпийс ” – България и Сдружение „ Център за енергийни решения ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР