16 Април Използването на изкуствен интелект за масово наблюдение и

...
16 Април Използването на изкуствен интелект за масово наблюдение и
Коментари Харесай

ЕС може да забрани използването на AI за масово наблюдение и социално кредитно скориране

16 Април
Използването на изкуствен интелект за всеобщо наблюдаване и скориране на общественото държание скоро може стане нелегално в Европа, демонстрира законопроект, който изтече онлайн, написа CNBC.

Според документа с размер 81 страници " неизбирателното следене на физически лица би трябвало да бъде неразрешено, когато се ползва по гененрализиран метод към всички хора, без да се вършат разлики ".

Също по този начин се добавя, че методите за следене могат да включват наблюдаване и следене на хора във физическа или цифрова среда.

По отношение на общественото кредитно скориране, което към този момент се употребява в Китай, в плана се отбелязва: " AI системите, употребявани за общи цели за обществено скориране " би трябвало да бъдат неразрешени.

Някои използва на високорисков изкуствен интелект могат да бъдат напълно неразрешени, до момента в който други няма да могат да влязат в блока, в случай че не съблюдават избрани стандарти, излиза наяве още от документа.

Говорителят на Европейската комисия разяснява: " Комисията ще одобри регулаторна рамка за изкуствения разсъдък идната сряда, 21 април 2021. Всеки текст, който може да се види преди този момент, по формулировка не е " законен " - ние не разясняваме изтекла информация ".

Балансиращ метод
AI системите, които се дефинират като високорискови ще би трябвало да бъдат проверявани, в случай че следва да бъдат внедрявани. Също по този начин основателите им може би ще би трябвало да демонстрират, че решенията са били подготвени посредством безпристрастни бази данни по проследим метод и под човешко наблюдаване.

Компаниите, които създават изкуствен интелект в и отвън Европейски Съюз ще могат да бъдат глобявани 20 млн. евро или 4% от световните доходи, в случай че нарушат разпоредбите, които следва да бъдат признати.

Очаква се, че предложенията ще бъдат публично оповестени идната седмица от Европейската комисия, като въпреки всичко те могат да претърпят промени до тогава. След това новите правила би трябвало да бъдат гласувани, преди да влязат в действие.

Европейската комисия се пробва да откри верния баланс сред това да окаже поддръжка за нововъведенията и да подсигурява, че ще бъде в интерес на 500 млн. жители на блока. Ако предложенията бъдат признати, то Европа може да се разграничи от Съединени американски щати и Китай, които занапред следва да вкарват някакви съществени регулации в сферата.

Самим Уиниджър, AI откривател в Берлин, отбелязва, че Европейски Съюз изостава от Китай и Съединени американски щати в областта на изкуствения разсъдък.

" Трудно ми е да схвана по какъв начин въвеждането на извънредно комплицирани AI регулации в нишов пазар ще имат някакво действително въздействие върху развиването на изкуствения разсъдък световно ", добавя специалистът.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР