156 жертви на домашно насилие са потърсили помощ към 31

...
156 жертви на домашно насилие са потърсили помощ към 31
Коментари Харесай

Помощ са потърсили 156 жертви на домашно насилие в Хасковска...

156 жертви на домашно принуждение са потърсили помощ към 31 октомври в района, оповестиха от Фондация „ Български център за джендър изследвания-клон Хасково “.

Пострадалите са главно дами на сред 20 и 50 година Това обаче е дребна част от жертвите, тъй като се смята, че всяка трета или четвърта жена е подложена на домашно принуждение. Отделно има косвени потърпевши като децата, очевидци на насилието, да вземем за пример.

В Кризисния център в Димитровград са настанени 13 дами и 14 деца. Извършени са 483 съвещания със експерти, има 49 молби по Закона за отбрана от домашното принуждение, 40 съвещания са направени на двама причинители.

Издадени са 29 заповеди за незабавна отбрана, има 15 случая на премахване на причинителя от жилището за избран от съда период, 31 са възбраните да се доближава потърпевшата жена.

Прокуратурата е образувала 19 каузи за нарушение на заповеди за отбрана. Три от тях са завършили – едно е с пробация, а други две с санкции от 2800 и 5000 лева

От през вчерашния ден стартира 16-дневна акция на активизъм против насилието, учредено на пола. Планирани редица събития в района. Във фейсбук страницата на фондацията се събират фотоси и послания против домашното принуждение.

За трета поредна година община Хасково също поддържа самодейността и камбанарията до монумента на Света Богородица в парк „ Ямача “ бе осветена в оранжево в символ на съпричастност към жертвите на домашно принуждение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР