156 000 деца ще бъдат подкрепени с еднократни помощи за

...
156 000 деца ще бъдат подкрепени с еднократни помощи за
Коментари Харесай

Еднократна помощ за още 156 000 ученици - Политика

156 000 деца ще бъдат подкрепени с еднократни помощи за възпитаници, записани във втори, трети и четвърти клас, като за изплащането им за 2023-а година ще са нужни 23 милиона и 400 000 лв.. 

Това се показва в план за промени в Правилника за използване на Закона за фамилни помощи за деца. Документът е качен за разискване в портала за публични съвещания на Министерския съвет, съобщи БНР. Досега такива помощи имаше единствено за първокласниците и осмокласниците.

В края на предходната година депутатите взеха решение, с изключение на записаните в първи и осми клас, еднократни помощи да получават и учениците, записани във втори, трети и четвърти клас, без значение от типа на учебното заведение, което посещават. 

За 2024-а и 2025-а година за задачата ще са нужни 46,8 млн. лева годишно. В момента помощта е 300 лв. на дете. Тя се изплаща на два пъти, като половината се изплаща след влизане в действие на заповедта за отпущането ѝ, а остатъкът - при започване на втория образователен период, в случай че детето продължава да посещава учебно заведение.

С измененията в правилника се уточняват и наредбите, касаещи поддръжката за децата със или без право на наследствена пенсия от умрял родител; както и тези, които касаят приемането без рентабилен аршин от самотни осиновители на месечни помощи за развъждане на дете до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст, и месечни помощи за развъждане на дете до една година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР