152 културни обекта в Украйна са били частично или напълно

...
152 културни обекта в Украйна са били частично или напълно
Коментари Харесай

Войната разруши над 150 културни обекта в Украйна

152 културни обекта в Украйна са били отчасти или изцяло разрушени от намалото на войната. Това потвърдиха специалисти на Организация на обединените нации, представени от " Франс прес ".

Сред тях са 70 религиозни здания, 30 исторически здания, 18 културни центъра, 15 паметника, 12 музея и 7 библиотеки.

" Тези многократни набези против украински културни обекти би трябвало да спрат. Културното завещание във всичките му форми по никакъв метод не би трябвало да бъде обект на посягане ", безапелационен бе генералният шеф на ЮНЕСКО Одри Азуле.

Агенцията на Организация на обединените нации оказва помощ на управляващите в Украйна да маркират забележителностите си с отличителния " наследник щит ", което значи, че са предпазени от Хагската спогодба за културни полезности във въоръжени спорове от 1954 година, подписана от Москва и Киев.
 Москва отхвърля да протяга ръка на културата на Украйна
Москва отхвърля да протяга ръка на културата на Украйна

Не сме почнали акция за срутване на монументи на видни украинци или за преименуване на улици с техните имена, акцентира Захарова

Независимо от това обаче десетки обекти са били развалени от началото на съветската инвазия на 24 февруари, като три четвърти от тях се намират в източните райони Харков и Донецк, както и покрай столицата Киев.

ЮНЕСКО прецизира, че към този момент не са наранени седемте украински обекта, които попадат в Списъка на международното завещание, като катедралата " Света София " и обвързваните с нея манастирски здания в Киев и ансамбъла на историческия център на Лвов.

По-рано Украйна изиска Русия да бъде изключена от ЮНЕСКО , а организацията отсрочи за неопределен срок срещата за разискване на статута на обектите на международното завещание, на която Русия трябваше да бъде хазаин този месец в град Казан.

ЮНЕСКО предизвести, че съветските войски или чиновници, приети за отговорни за умишлено заличаване на обекти от културното завещание на Украйна, подлежат на наказателно гонене според интернационалното право.
 Войната е увредила над 50 паметника на културата в Украйна
Войната е увредила над 50 паметника на културата в Украйна

ЮНЕСКО има особени терзания за град Чернигов
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР