15-годишният Радостин влезе в престижната класация 30 под 30, Виктор

...
15-годишният Радостин влезе в престижната класация 30 под 30, Виктор
Коментари Харесай

Хората, които ни накараха да се гордеем

15-годишният Радостин влезе в влиятелната ранглиста " 30 под 30 ", Виктор сътвори изкуствен интелект, непосредствен до човешкия
 
Децата ни донесоха 12 медала от надпревари по физика и астрономия, популяризираха ни на олимпиади по математика, филология и биология
 

2021-а бе следващата година, белязана от пандемията. Всяка заран се будехме с тревожните вести за коронавирус, брояхме инфектираните и умрелите, тревожехме се какви ограничавания ще би трябвало да изтърпим. Политическата неустойчивост ни принуди три пъти да отидем до урните за гласоподаване, а икономическата рецесия с летящите цени на стоките и сметките разсъни страхове по какъв начин ще посрещнем утрешния ден и ще можем ли да свържем двата края. В това обезпокоително време, когато отрицателните вести ни заливаха отвред, имаше и светли моменти, които ни караха да се усмихваме или даже да се разплачем от неспокойствие - когато млади българи печелеха медали в влиятелни олимпиади, когато зазвучи българският химн, а на стълбичката на първенците следващият огромен състезател подвига трикольора, когато надарени създатели получат следващото международно самопризнание...Хората, популяризирали страната ни, предиздвикали ни да се гордеем, че сме българи - това са нашите герои.Ето някои от най-ярките измежду тях.

15-годишният Радостин Чолаков от родопското село Барутин е най-младият българин, попаднал в влиятелната ранглиста на списание " Форбс " - " Топ 30 под 30 ". Класацията е за водещи млади водачи, изобретатели и бизнесмени на възраст до 30 години в Европа.Момчето, което учи в пловдивската математическа гимназия " Акад. Кирил Попов ",  сътвори програмен продукт, който взема решение матури. Неговата версия озвучава учебници и прави граматичен и синтактичен разбор на български. " Това беше нещо като магия - доста забавно ми беше по какъв начин се пишат кодове, цифри и се получават забавни приложения ", споделя Радостин. " Изкуствен разсъдък за българския език - това е най-престижното нещо сега ", добавя  учителят му по информатика от ОМГ Мария Василева.Сега Радостин създава платформа, при която се пробва благодарение на изкуствен интелект да планува по какъв начин ще се движат криптопазарите напред. Ученикът мечтае да сътвори лична софтуерна компания и да прави артикули, потребни за хората.Преди пет месеца младежът стана прочут с обстоятелството, че основан от него изкуствен интелект реши задания от държавния зрелостен изпит по български език и литература със 78 % акуратност. Този план впечатли участниците във форума " STEM ", нововъведения и - още нещо ", който беше проведен в Математическата гимназия " Акад. Кирил Попов “ в Пловдив, в границите на Националната стратегия " Иновации в деяние ".

Възможните приложения на сходен артикул са доста. С него може да се проучва въодушевление, може да бъде прибавен в онлайн магазините, които да мерят успеваемостта на продуктите си посредством мненията на потребителите. Медийните уеб страници могат да вградят в публикациите си гласов прочит на текста. Разработчиците на чатботове и други умни помощници могат да интегрират модула за граматичен разбор. " Това, че съм от село Барутин, в никакъв случай не ме е спирало да бленувам, да се боря и да ходя напред “, споделя програмистът, който обича хубостта и чистия въздух в Родопите.

Радостин към този момент има зад тила си голям брой сполучливи планове, извоювани надпревари, стипендии и оценки. Разработените от него приложения и стратегии се радват на огромен интерес. Още от 12-годишен стартира да си партнира с " Гугъл ", които правят оценка уменията му за програмиране. Радостин Чолаков е създал две приложения за " Гугъл Assistant " и тогава това му донесе дарове и 2400 $ под формата на ваучери.Сред младежите, с които България може да бъде същински горда, е и Виктор Колев, който тази година приключи СМГ и към този момент е студент в Станфорд. Той получи премията на Европейския конкурс за млади учени поради своите разработки за изкуствен интелект. Награден е и от " Стандарт " в границите на акцията " Чудесата на България ". По време на най-престижната лятна школа на Масачузетския университет той влиза в Топ 5 за писмена разработка и в Топ 10 за джука. Виктор прави разработки, при които да се получи по този начин, че изкуственият разсъдък да не изпревари естествения - да вземем за пример по време на шофиране.Сред хората, с които се гордеем, са и Стефан Хаджистойков, и Теодор Кирилов - медалисти по математика и биоинформатика и ученици на СМГ. Теодор получи и премията за млад европейски академик за софтуера си за разбор на единични ДНК-молекули.Още десетки български възпитаници зарадваха страната ни с призове от олимпиади. Само за седмица български деца донесоха 12 медала за страната ни от интернационалните надпревари по физика и астрономия. От тях три са златни. Така България се подреди в първата петица на най-хубавите страни в тази сфера, споделя ръководителят на тима Никола Каравасилев.

Пет медала пристигнаха от олимпиадата по физика в Литва, която се организира онлайн поради пандемията. В надпреварата участваха 76 страни. Седем оценки имаме от олимпиадата по филология, която се организира в Латвия. Тук се отличихме с два сребърни медала и една почетна грамота. Децата ни донесоха злато и от първата интернационална олимпиада по просвета и изкуство, която също бе извършена отдалечено, като хазаин беше Иран. Най-голямо усещане на журито са създали Деница Василева и Рени Паскалева, които в категория " Фотография " направиха опит с барут. Именно те сграбчиха златото.Българчета получиха и четири награди от Балканската олимпиада по физика. Нашите състезатели завоюваха и 6 медала по математика, както и 4 по биология.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР