15 години след разрешаването на най-драматичната и продължителна заложническа криза

...
15 години след разрешаването на най-драматичната и продължителна заложническа криза
Коментари Харесай

БНТ ще излъчи документалния филм Сделката за свободата в сряда от 21:00 ч.

15 години след разрешаването на най-драматичната и продължителна заложническа рецесия в новата ни история Българската национална телевизия ще напомни събитията, свързани с петте почтени български медицински сестри, задържани в Либия и три пъти наказани на гибел по изфабрикувани обвинявания. Документалният филм на публичната телевизия – „ Сделката за свободата “ – ще бъде излъчен на 20 юли (сряда) от 21:00 ч. по Българска национална телевизия 1.

„ Казусът с българските медици, държани в плен от Муамар Кадафи, беше водещ проблем за българската страна и дипломация. Спасяването им се трансформира в национална идея при започване на новото хилядолетие. 15 години по-късно обаче, наподобява към този момент не си спомняме всичко това. Дори има едно потомство, което не знае нищо, или знае прекомерно малко. А за тези, които си спомнят– доста от детайлите, от дейностите на дипломати, политици, сътрудници остават дълго време скрити от гласност. Всички те ще открият в този филм скъпи свидетелства на хората, взели участие директно в спасяването на българските медици “, споделя Даниел Чипев, зам.-директор на дирекция „ Новини и настоящи излъчвания “ в публичната телевизия и по чиято концепция е осъществен филмът „ Сделката за свободата “. „ Така Българската национална телевизияи дирекция „ Новини и настоящи излъчвания “ продължава линията от документални филми, които описват за най-близкото ни минало, за събитията в последните три десетилетия “, споделя още Чипев.

През февруари 1999 година медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и палестинският доктор Ашраф ал Хаджудж, бяха задържани в Либия и три пъти наказани на гибел по изфабрикувани обвинявания в съзнателно заразяване със СПИН на близо 400 либийски деца в болница в Бенгази и в скрит план против Джамахирията. След повече от 8 години затвор– на 24 юли 2007 година – петте медицински сестри и палестинският доктор бяха освободени и върнати в България с посредничеството на президента на Франция Никола Саркози, на брачната половинка му Сесилия Атиас (тогава Саркози) и на еврокомисаря по външните връзки Бенита Фереро-Валднер.

Документалният филм на Българска национална телевизия „ Сделката за свободата “ (2017) води феновете зад обществено известните обстоятелства и демонстрира неразказаните детайлности към развръзката на събитията. Авторът на плана Цвета Младенова се среща с водещи за освобождението на медиците фигури – Марк Пиерини, някогашен дипломат на Европейския съюз в Либия и Тунис и основен договарящ за медиците от страна на Европейски Съюз, както и извънредно с някогашната първа дама на Франция Сесилия Атиас (тогава Саркози). За позицията на либийския деспот Муамар Кадафи, погубен по време на протестите от „ Арабската пролет “ през 2011 година, свидетелства една от най-приближените му – Зара Мансур, ръководителка на „ амазонките “ на Кадафи, неговата персонална женска армия. За ролята на българската страна в договарянията описват президентът Георги Първанов, Соломон Паси, някогашният шеф на Националната разследваща работа ген. Кирчо Киров, както и журналистът Георги Милков.

Гледайте кино лентата „ Сделката за свободата “ на 20 юли (сряда) от 21:00 ч. по Българска национална телевизия 1!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР