15 Август - Голяма БогородицаНа този ден имен ден празнуват:

...
15 Август - Голяма БогородицаНа този ден имен ден празнуват:
Коментари Харесай

Голяма Богородица е

15 Август - Голяма Богородица

На този ден имен ден честват:  

Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава, Деспинa

Информация за Голяма Богородица

 

 

Успение (заспиване) на пресвета Богородица е един от 12-те велики християнски празници. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуща земния живот и отива при сина си.
Традиции и обреди
Според националната традиция празникът се назовава Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се празнува рожденият ден на Христовата майка. Никой нищо не работи. Правят се курбани, а болните нощуват на „ свети места ” за здраве.

На Богородица мелят от новото жито. От него подготвят обредни хлябове за празника и имат вяра, че в случай че на този ден вали дъжд, ще има огромно изобилие в идната година. За празничната софра колят агне, като авансово го зареждат и прекадяват, както на Гергьовден.
Поверия
Стари поверия поучават в този ден да се заобикаля пипането на всичко, което е алено, с цел да не стават ялови младите булки.

Вярва се, че Богородица оказва помощ на бездетни дами да се снабдят с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят блага - домашно направени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги слагат под иконата на светицата.

На 15 август честваме най‐значимия от християнските празници, отдадени на Божията майка – Голяма Богородица. Успение (заспиване) на пресвета Богородица е един от 12‐те велики християнски празници, празнувани и от православни, и от католици.

 

 

Той е третият по значителност в християнския свят след Коледа и Великден.Този празник е прочут още като Успение Богородично и отбелязва безконечното заспиване, гибелта на Богородица. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64‐годишна възраст напуща земния живот и отива при сина си. Тя е настойничка на майчинството, застъпница пред Бога на нашите волни и неволни провинения, пазителка на фамилното огнище.

Нейната гибел била така лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук идва и думата „ успение “ – заспиване. Три дни преди гибелта архангел Гавраил ù оповестява, че Бог е поискал да я вземе при Себе Си в своето Царство, с цел да цари постоянно с Него. Последното ù предпочитание е да види светите апостоли дружно. По чудноват метод те се придвижват пред вратите на дома ù в Иерусалим. Три дни по-късно самичък Исус Христос, в небесна популярност, обграден от благ ликове и светци, слиза от небесата за душата на света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък.

Когато няколко дни по‐късно го отварят, с цел да се поклони пред Светицата и закъснелият деятел Тома, намират единствено плащеницата ù. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им споделя: „ Радвайте се, тъй като съм с вас през всичките дни. “ В памет на явяването ù пред апостолите Църквата дефинира в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „ въздигне на хляба “

Вярва се, че Богородица оказва помощ на бездетни дами да се снабдят с рожба – за това на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят блага,които са домашно направени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги слагат под иконата на светицата. Според поверията на 14 август вечерта, дамите, които желали да имат дете, молели Богородица да им помогне, носели блага и оставали да преспат в църквите носещи нейното име.

Те вярвали, че тя ще им помогне да се снабдят с рожба. Жените закачат на иконата и вотиви – дребни железни изображения на бременна жена или на бебе, и палят огромни свещи с вярата да забременеят скоро.Стари поверия поучават в този ден да се заобикаля пипането на всичко, което има цвят червен, с цел да не стават ялови младите булки.

Празнуват всички, които носят името Мария, Марияна, Мариана, Марио и техните производни. Според една от традициите именниците би трябвало да честват три дни. След толкоз дни Богородица възкръсва от пещерата в Гетсиманската градина, където е била заровена.

Успение на Св Богородица е огромен национален празник. Никой нищо не работи. Правят курбани, а болните нощуват на „ свети места “ за здраве. За повече изобилие и за „ Бог да елементарни умрелите “ се раздава от първите прибрани и авансово осветени в църквата плодове за сезона ‐дини, грозде, круши, мед, както и обредни хлябове.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с порфорен орнамент, каша от пиле, тиганици, варено жито, царевица, варена тиква. Непременно се яде любеница и грозде. На Богородица мелят от новото жито. От него подготвят обредни хлябове за празника и имат вяра, че в случай че на този ден вали дъжд, ще има огромно изобилие през идната година.

Света Богородица е настойничка на пчеларството – На патронния си празник пчеларите отнасят в черквата медените пити, да ги освети свещеникът. После ги раздават и си пожелават благодат и здраве по пчелите.

 

За дамата

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР