15 Април Българското мобилно приложение за обучение по чужди езици

...
15 Април Българското мобилно приложение за обучение по чужди езици
Коментари Харесай

Българското езиково приложение Worddio привлича нови инвеститори и създава дружество в САЩ

15 Април
Българското мобилно приложение за образование по непознати езици Worddio притегля нови български и задгранични вложители и основава сдружение в Съединени американски щати. Това е следващата позитивна стъпка в развиването на започващата компания, която през последните месеци усилва своите консуматори с бързи темпове и към този момент е измежду най-популярните приложения от своя вид в световен мащаб.

" Поради спецификата на плана - той е мобилно приложение в областта на образованието, ориентирано към крайни консуматори, в началото се оказа много мъчно да намерим вложители в Източна Европа и още повече - в България. Това ни насочи към Съединени американски щати, където финансирането на стартъп планове е доста по-добре развито. Започнахме изследване на опциите да притеглим вложители там и се оказа, че за задачата би трябвало да записваме компания на място ", споделя Иван Манев, създател на Worddio.

Новосъздаденото американско сдружение от своя страна придобива на 100% българската започваща компания и на процедура стартира да играе ролята на компания - майка. По този метод стартъпът се възползва от подобаващите за набиране на рисков капитал американски закони и условия. Той притегля финансирането през американската компания, която от своя страна влага този капитал в дъщерната си българска компания. От нея пък екипът продължава да прави целия бизнес, възползвайки се от достъпа до квалифицирани експерти у нас и положителните макроикономически условия.

Междувременно двама български вложители (т.нар. бизнес ангели), с които Манев води диалози от дълго време, също са решили да поддържат плана и влагат непосредствено в новата американска компания. Worddio е стартирала и акция за набиране на нови 450 хиляди $ рисков капитал.

Новопривлеченото финансиране идва на фона на непрестанно подобряващи се индикатори на мобилното приложение за учене на непознати езици. През последното тримесечие на 2020 година то е удвоило своите консуматори, а през първото тримесечие на 2021 година ги удвоява още един път. Към момента то е изтеглено от над 150 хиляди консуматори на процедура от всички страни по света. Устойчиво нарастват и потребителите, които се абонират за платената версия на приложението. Средно месечно дейните консуматори за първото тримесечие на 2021 година са над 20 хиляди В добавка приложението към този момент има над 1000 позитивни отзива в онлайн магазините за мобилни приложения.

Друга добра вест е, че от февруари компанията стартира интензивно да навлиза и на пазарите в Русия и Украйна. Междувременно тя приключва и известния интернационален стартъп акселератор Founders Institute. Като един от напредналите стартъпи в кохортата с нейния екип се свързват от фонда Loyal.vc и непосредствено им оферират инвестиция, след получена верификация за плана от локалното посланичество на Founders Institute. Така фондът също се включва в новопривлечените вложители в плана.

Екипът на Worddio към този момент е от 12 индивида и неговото разширение ще продължи и в бъдеще. Към момента в плана се влагат над 200 човекочаса труд седмично. По настоящем се работи по напълно пренаписване на бекенд кода на приложението, който да разреши скалируемост в огромен мащаб, както и предложение на нови функционалности. Сред тях ще са гласово ръководство и тестване на знанията, интеграция с домашни и автомобилни гласови асистенти и опция за премиум наличие - профилирани тестета с флашкарти, аудио книги и подкасти.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР