15 000 българи умират годишно заради мръсния въздух, по данни

...
15 000 българи умират годишно заради мръсния въздух, по данни
Коментари Харесай

България е на първо място в ЕС по замърсяване на въздуха с фини прахови частици

15 000 българи умират годишно поради мръсния въздух, по данни на Световната здравна организация. Страната ни е преди всичко в Европейския съюз по замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Данните бяха изнесени на конгрес за чистотата на въздуха и следствията върху здравето ни.

Само при едно поемане гълтаме съвсем 20 млн. фини прахови частици.
Д-р Александър Симидчиев - пулмолог: Един човек, който живее докъм 75 години, общо гълтам в белия си дроб към 4 кг. Това е една тухла четворка.
Праховите частици с диаметър по-малък от 2,5 микрометра проникват надълбоко в белите дробове. Въздействат ни на клетъчно равнище. След това доближават до всички останали органи и системи в тялото ни.
Д-р Александър Симидчиев - пулмолог: То търси слабото ни място и където ни е слабото място, замърсяването на околната среда там ни удря. Ако генетично слабото ни място е белият дроб, имаме проблем в белия дроб, в случай че генетично слабото ни място е сърцето, то ни удря там. Може да развием диабет или раково заболяване.
Затова съгласно специалистите, са значими ограниченията против замърсяването на въздуха. И отново съгласно тях, у нас тези ограничения не са задоволителни. Срещу нас към този момент има една наказателна процедура в напреднала фаза за чистотата на въздуха.
Доц. Михаил Околийски - специалист в Световната здравна организация: В България занапред би трябвало да се взимат съответни ограничения. Има много високо равнище на замърсяване, изключително в огромните градове.Адв. Пламен Таушанов - ръководител на Българска асоциация за протекция на пациентите: Още 2017 година е предложено да се мерят фините прахови частици. Досега това не е осъществено, какво мерят? Най-опасните не се мерят. Това не са систематични подходи и не водят до забележим резултат.
20 пъти повече хора у нас умират от замърсен въздух, в сравнение с в произшествия, твърди ръководителят на Асоциацията за протекция на пациентите. Въпреки това, забележителен е процентът на българите, които не са осведомени даже с един риск за здравето си вследствие от него.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР