146 хиляди белоемигранти напускат през 1920 г. Русия и тръгват

...
146 хиляди белоемигранти напускат през 1920 г. Русия и тръгват
Коментари Харесай

Изложба отбелязва 100 години от идването на белогвардейците

" 146 хиляди белоемигранти напущат през 1920 година Русия и потеглят към Константинопол. Една забележителна част от тях - към 45 хиляди, идват в България. Желанието ни е да отбележим тази 100-годишнина от това проведено приемане на съветската белоемиграция в България, като обрисуваме пътя ѝ от Керченския проток към Галиполи, както и тяхната организация. През 1921 година стартира формалното им приемане от българското държавно управление ". Това описа пред БНР Иванка Гезенко, специалист в Държавна организация " Архиви ". 

В края на март ще бъде открита галерия " Ваше благородие, госпожа Чужбина ", отдадена на 100-годишнината от идването в България на съветските белогвардейци, емигрирали след края на гражданската война в Русия. Ще бъде експонирана в изложбената зала на " Московска " 5.

" Основната концепция е посредством тази галерия да покажем огромното въздействие, което те оказват върху България. Отделили сме място за образованието, което основават в страната - единствено за две години (от 1922 до 1924 г.) се основават към 30 съветски учебни заведения и 5 детски градини. Отделяме място и на съветските медици. Те идват в извънредно комплициран политически миг в България - към този момент е подписан Ньойският контракт и доста елементи от страната са отделени, а има и голям поток от българи, напускащи Гърция и идващи в България.... Правителствата на Александър Стамболийски и на Александър Цанков са работили извънредно точно за времето си. Цанков с редица министерски постановления взема решение, че всички емигранти, които идват в страната ни, и имат дадена гражданска специалност, би трябвало да се назначават на работа ", казва още Гезенко.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР