145 години свобода! По повод националния ни празник хиляди вече

...
145 години свобода! По повод националния ни празник хиляди вече
Коментари Харесай

145 години свобода: България отбелязва националния си празник

145 години независимост! По мотив националния ни празник хиляди към този момент изкачват стъпалата към паметника „ Шипка ”. Чествания ще има в цялата страна.

По-късно през днешния ден министър председателят Гълъб Донев одобри почетния часовой на историческия връх и участва на заупокойната молитва в памет на героичен починалите. Пред Паметника на свободата са положени десетки цветя.

" Българската независимост има собствен връх - той се назовава Шипка. Всяка педя земя споделя трагичната история на българската независимост. Връх Шипка е свято място, което не търпи нечисти думи и недостойни действия. Връх Шипка е място, в което се стъпва като в храм - с религия в сърцето, самоуверено, само че безшумно, тъй като под нозете ни стоят костите на опълченците, които браниха този връх до финален мирис. Днес, когато честваме 145 години от Освобождението на България, ние се прекланяме пред паметта на хилядите знайни и незнайни българи, които, изправени пред избора независимост или гибел, избраха България ", сподели служебният министър председател Гълъб Донев.

„ Да носиш България в мозъка и сърцето си не е отживялост. И през днешния ден родината ни има потребност от своите опълченци по дух и своите идеалисти по душа. Които ще се отрекат и ще загърбят персоналните си ползи и желания и ще се отдадат на общонационалната идея за свободна, самостоятелна и мощна България. Това е наследството, което ни завещаха опълченците на Шипка ”, добави министър-председателят.

Според Донев от връх Шипка най-добре се виждат идните български дни, където „ бъдещето зависи от напъните да застанем един до различен и да определим общата посока на развиването ни като общество ”.

Довечера Донев се връща в София, където в 18:30 ч. стартира тържествената заря-проверка.

На върха настроението е приповдигнато. Пред камерата ни доста младежи споделиха, че са горди от това, че са българи.

В София празникът стартира с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния боец. Президентът Румен Радев одобри и строя на гвардейската рота. На церемонията участва и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Довечера ще има тържествена заря-проверка, а по-късно президентът ще произнесе слово.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР