145-ата годишнина от Освобождението ще бъде отбелязана с редица прояви

...
145-ата годишнина от Освобождението ще бъде отбелязана с редица прояви
Коментари Харесай

145-ата годишнина от Освобождението ще бъде отбелязана с редица прояви в цялата страна

145-ата годишнина от Освобождението ще бъде маркирана с редица прояви в цялата страна.
Историческият връх Шипка е един от центровете на тържествата.
Гъста мъгла и видимост, лимитирана до 20 метра, затрудняват ориентацията и придвижването в региона. Автомобилите се оставят на 7-8 км. под върха.
За обезпечаване на публичния ред е проведен и пропускателен пункт на полицията в подножието на Паметника на свободата.
Паметникът на свободата ще работи с удължено работно време до 19 ч.
Посетителите на Шипка ще се ревизират за неразрешени предмети през контролно-пропускателен пункт.
Паркирането на върха ще се прави по предписание на органите на реда.
Умоляват се жителите, които желаят да посетят храм-паметника – да не носят в себе си ножове, палки и други такива неразрешени предмети, поради всеобщото посещаване на мероприятието.
Въведени са и ограничавания в прохода " Шипка " – до 18 часа ще бъде спряно двупосочното директно придвижване. Алтернативният маршрут е през Прохода на републиката.
Към Шипка ще се позволяват участниците в честването на 3 март, като до 12.30 ч. се обезпечава еднопосочно придвижване на колите в посока към връх Шипка, а след този час колите ще минават еднопосочно в посока Габрово и Казанлък.
След 18 ч. ще бъде възобновено естественото напредване през прохода.
В Пловдив митрополит Николай ще отслужи молебен в катедралния храм " Света Богородица ".
Пред паметника на освободителите на хълма Бунарджика ще се състои тържествена гала и ще бъдат поднесени венци и цветя. По традиция по-късно ще бъде отслужена панихида за починалите за свободата на България герои пред паметника на опълченците на Централни гробища.
Вечерта на площад " Централен " ще се организира тържествена заря-проверка с присъединяване на военни формирования от Пловдивския гарнизон.
В Плевен от 11.00 часа пред параклис-мавзолей " Свети Георги Победоносец " ще стартира тържественият обред във връзка 145 години от Освобождението на България. Празничният концерт " Възрождение " с присъединяване на Симфониета Враца, трио " Тенорите " и вокална група " Арлекино " при Народно читалище " Съгласие 1869 " е с начален час 12.30 ч в Драматично-куклен спектакъл " Иван Радоев ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР