145-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго събра

...
145-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго събра
Коментари Харесай

Мездра чества 145-ата годишнина от Освобождението на България

145-ата годишнина от Освобождението на България от османско робство събра за следващ път на площад „ България “ голям брой поданици и посетители на Мездра. Организатор на честването още веднъж беше Община Мездра, а измежду присъстващите бяха и лекоатлети от цялата страна - участници в XXI Републикански шосеен пробег „ 3 март “.
В празничното утро,под вещото командване на „ фелдфебел “ Евгени Кучков, на почетна стража пред пилоните със знамената застанаха младите„ гвардейци “ Пламен Петков, Мария Цекова и Радостин Николовски, пременени в опълченски униформи, и невръстният „ бунтовник “ Данимир Георгиев, които извършиха командата „ За почит! “. 
Под звуците на „ Мила Родино “ кметът на общината и мажоретки издигнаха националния трикольор, знамето на общината и флага на Европейския съюз.
„ Уважаеми поданици и посетители на нашия град, скъпи деца, 
Честит Национален празник! Честит празник на свободна България! 
Да, ние, хората, можем да преиначим историята, само че не можем да заличим такива героични събития като Освобождението, които би трябвало да продължим да честваме. Да продължаваме да почитаме паметта на всички, които са дали живота си за нашата независимост - тези над 200 хиляди съветски, украински, румънски, финландски и полски воини. Да отдадем респект на нашите храбри опълченци, които благодарение на два украински полка обръщат хода на войната. За да извоюваме тази по този начин жадувана независимост. 
Трябва да ги честваме и поради това - тъй като, когато един народ завоюва свободата си, би трябвало да знае какво да прави с нея. Защото 3 март 1878 година отприщва други величави събития - Съединението, Независимостта… За да бъде приключен целият цикъл и България да стане свободна, самостоятелна и единна. 
Все по-често на такива празници си задаваме въпроса: Когато честваме Съединението, за какво се усещаме разединени? Когато честваме Независимостта усещаме, че сме от ден на ден зависими… Може би поради това би трябвало да означаваме тези дати. 
И освен поради нас, а поради нашите деца. За да предадат на техните деца, че е имало такива събития, че е имало такива войни. Няма добра война. Няма война, която да е извоювана. Защото всяка победа се реализира с цената на доста жертви. 
Затова, скъпи съграждани и посетители на Мездра, уважаеми деца, като ви благопожелавам още веднъж Националния празник, желая да си пожелаем освен Бог, само че и всички ние да пазим Майка България! Честит празник! “ 
Тематична стратегия изнесоха ученици на Център за поддръжка за личностно развиване - Вокална група „ Детски свят ”, която извърши песните „ За моята България “, „ Хубава си, моя горо “ и „ Вятър ечи, Балкан стене “, Група за художествено слово и Група „ Приказен свят “, които изнесоха рецитал от патриотични стихове и мажоретните сформира, които показаха „ Тържествен марш “.
По традиция тържеството приключи с поднасяне на венци и цветя на благодарност пред паметника на починалите от община Мездра във войните за национално избавление и обединяване.
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР