144-годишната история на общината в Сливен бе представена от библиотека

...
144-годишната история на общината в Сливен бе представена от библиотека
Коментари Харесай

144-годишната история на община Сливен бе представена от библиотека „Зора“ и агенция „Архиви“

144-годишната история на общината в Сливен бе показана от библиотека „ Зора “ и Държавна организация „ Архиви “ – Сливен с скъпи документи, съхранявани във фондовете на двете институции. 

Експозицията, подредена във фоайето на зала „ Май “, бе открита от кмета Стефан Радев на 12 октомври, Деня на българската община.  

„ За Сливенската община може да бъде казано доста. Нейната предистория стартира още преди Освобождението със основаването на църковната община “, означи Радев. „ Днес нашата община е най-голямата по територия в страната и се надявам да я вършим още по-привлекателна за младежите, да я трансформираме във все по-добро място за живеене “, сподели още  кметът.

Основната част от показаните документи – протоколни книги и журнали от съвещанията на градския съвет, доклади, ведомости със заплати, разнообразни отчети, публицистични и други издания, снимков материал, обгръщат интервала от 1878 доникъде на 20 век. Могат да се видят указът на княз Фердинанд,  с който през 1897 година Сливен получава Минералните бани за безконечни времена; материали за построяването на водопровода през 1907 г.; взети решения от градския съвет, свързани с назначенията на общинския бирник, пожарната команда, горските пъдари; с развиването на града; със обществената поддръжка за най-бедното население и други

На откриването шефът на библиотека „ Зора “ Мариета Главчовска притегли вниманието с забавно изложение за най-важните моменти от историята на общината през миналите години /то ще бъде поместено в блога на библиотеката/.   

Гости на изложбата бяха още ръководителят на общинския съвет Димитър Митев, зам. кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков. Организаторите в лицето на управлението на читалище „ Зора 1860 “ и на Държавния списък посрещнаха още шефове и представители на културни институции, общински чиновници, читалищни дейци, публицисти.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР