1428 г. - Стогодишната война: Английската армия започва обсадата на

...
1428 г. - Стогодишната война: Английската армия започва обсадата на
Коментари Харесай

12 октомври в историята

1428 година - Стогодишната война: Английската войска стартира обсадата на Орлеан, траяла 7 месеца.
1492 година - Експедицията на Христофор Колумб доближава Карибските острови, само че до края на дните си счита, че е достигнал Южна Азия.
1582 година - Поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания.
1810 година - Сватбата на кронпринцът на Бавария Лудвиг и принцеса Тереза Саксонска Хилдбургхаузен се трансформира в годишен празник на бирата, прочут като Октоберфест.
1814 година - Джордж III получава купата крал на Хановер.
1860 година - Британски и френски войски окупират Пекин и опожаряват Летния замък.
1875 година - Христо Ботев напуща БРЦК.
1879 година - Духовната власт в Северна Добруджа минава към Румънската православна черква.
1886 година - Град Индианола в Тексас става жертва на един от най-опустошителните урагани в Съединени американски щати, умират над 250 души, градът е унищожен, а на идната година е зарязан.
1901 година - По време на третия си конгрес Български земеделски народен съюз е оформя дефинитивно като политическа партия.
1901 година - Президентът на Съединени американски щати Теодор Рузвелт публично преименува Изпълнителния дом на Белия дом.
1917 година - Първата международна война: За първи път от Германия е употребен отровния газ иприт.
1930 година - В Атина завършва работа Първа балканска конференция за съдействие с присъединяване на всички балкански страни.
1931 година - Статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро, Бразилия, публично е отворена за гости.
1931 година - Съставено е четиридесет и седмото държавно управление на Царство България, отпред с Никола Мушанов.
1944 година - Втората международна война: Атина е освободена от хитлеристка окупация.
1960 година - Народна република България признава независимостта на Република Мали и по-късно открива дипломатически връзки с тази страна.
1960 година - Съветският началник Никита Хрушчов блъска с юмруци и обувка по масата си по време на Общото заседание на Организация на обединените нации, с цел да стачкува против мнение на Филипините, изтъкващо руската колониална политика в Източна Европа.
1962 година - Народна република България открива дипломатически връзки с Алжирската демократична република.
1964 година - Съюз на съветските социалистически републики изстрелва Восход 1 - първият в света пилотиран галактически уред с повече от един човек на борда и без използването на скафандри.
1968 година - Екваториална Гвинея получава самостоятелност от Испания.
1968 година - В Мексико сити са открити 19-те Летни олимпийски игри.
1973 година - Хуан Перон е определен за президент на Аржентина, а вицепрезидент става жена му Изабела Перон.
1984 година - Терористичен акт в Брайтън: Ирландската републиканска войска прави нападение против министър-председателя на Англия Маргарет Тачър в нейната хотелска стая. Тачър съумява да се избави, само че бомбата убива пет души и ранява 31.
1992 година - По време на земетресение в Кайро (Египет) умират 552 души, над 6 500 са ранени, а вредите се правят оценка за над 600 млн. $.
2002 година - При терористичен акт в нощен клуб на остров Бали (Индонезия) умират 202 и са ранени 209 души, множеството от които са туристи от Австралия.
2005 година - Китай изстрелва втория си пилотиран галактически уред - Шънджоу 6, на борда на който се намират астронавтите Фей Дзюнлун и Ние Хайшън.

Източник: Уикипедия
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР