София. Столичните огнеборци честват 140 години от създаването на пожарната

...
София. Столичните огнеборци честват 140 години от създаването на пожарната
Коментари Харесай

140 години от създаването на пожарната служба в София бяха отбелязани с демонстрация на съвременна пожарна техника

София. Столичните огнеборци празнуват 140 години от основаването на пожарната работа в града. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи . Празникът бе маркиран с аткрактивна двучасова проява на модерна пожарна техника на площад Княз Александър I Батенберг в София. Жителите и гостите на града имаха опция да се срещнат от близо с техническите опциите на работа, а най-смелите от тях - да бъдат пожарникари за няколко минути.
Преди демонстрацията чиновниците на СД “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” сервираха цветя пред паметника на сътрудниците си, починали при осъществяване на служебния си дълг. На тържествена гала шефът на пожарната работа ст. комисар Веселин Гетов награди пожарникарите, показали мъжество и геройство при локализирането и ликвидирането на рискови и тежки пожари, аварийно-спасителни действия и наводнения.
На 14 юли през 1878 година в София за първи път е основана организация от доброволци – пожарникари, формирана от столични поданици по родове и класи. Протоколът, с който е документирано решението за основаването на първата пожарна команда е съхранен в протоколната книга на Софийския градски директорски съвет от 1878 година, намираща се в Софийски държавен списък. Така, преди 140 години стартира забележителната история на Столичната пожарна, белязана с професионални достижения и изпълнена с прояви на достолепие, геройство и мъжество на генерации огнеборци.
Първите български пожарни командири - Захари Коритаров, опълченецът Атанас Канарев, Димитър Тролев, Руси Караджов, Светослав Бойчев и други са ръководели потушаването на доста пожари, проявявайки удивително умеене, смелост и съобразителност. Юрий Захарчук, с чието име е обвързван един от най-ярките интервали в историята на столичната пожарна и пожарното дело в България, още приживе печели прозвището „ Рицар на огнеборската чест ”, а през 1999 година е определен за “Пожарникар на ХХ век ”.
Пожарната „ толумба ”, както я наричали първоначално, е разчитала на конска двигателна сила и каруци, натоварени с бурета, секири и канджи. Първите пожарникарски уреди идват от Виена през 1879 година - три ръчни помпи, 14-метрова стълба, каски и брадвички, а през 1925 година е подложен на дежурство първият противопожарен автомобил.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР