14-тото издание на София прайд, под мотото Отново заедно“, се

...
14-тото издание на София прайд, под мотото Отново заедно“, се
Коментари Харесай

София прайд призова за реално равенство

14-тото издание на София прайд, под мотото „ Отново дружно “, се организира в София. Едно от посланието на уредниците му е „ Различни хора, равни права “. Глория Филипова от „ Билитис “, която е една от уредниците на прайда съобщи, че измежду другите им послания да се борят за правата си, да отстояват себе си.
„ Напоследък това е още по-трудно. През последния месец имаше много офанзиви против общността. Ние призоваваме за действително тъждество и за признание правата на ЛГБТИ хората в България “, разяснява Филипова и акцентира, че сега е храброст да излязат на улицата, поради вандализирането на общностния им център и още едно помещение, както и че има хора, които се опасяват да излязат и да бъдат видени.
Тя акцентира, че към момента има случаи на набези над ЛГБТИ хора на улицата.
„ В България няма статистика по тази причина, защото не са криминализирани. Това е едно от нещата, за които се борим – Наказателният кодекс да признае, че хомофобските и трансфобските набези са закононарушение от ненавист и да се вземат съществени ограничения в такива случаи “, изиска Филипова и добави, че живеем в страна, която към момента е доста хомофобски и трансфобски настроена и е належащо да се борят за повече схващане и приемане, с цел да не се опасяват хората.
Тя сподели още, че не схваща кому са нужни демонстрациите против тяхното събитие и попита за какво е тази експанзия.
„ Ние имаме спокойно шествие. Никога не е имало проблеми с нашето събитие. Ние призоваваме за тъждество, за мир, за приемане и за мен в действителност е неразбираема тази експанзия от страна на нашите съперници. Надявам се в един миг да схванат, че ние не желаеме да вредим на никого, просто желаеме да сме свободни, да живеем умерено и безвредно в България “, добави още Филипова.
Краткотрайният дъжд, излял се над града не съумя да скапе положителното въодушевление и пространството пред и към паметника на Съветската войска е изпълнено с млади и цветни хора. Концертната част от събитието повдигна настроението на всички, които пееха и танцуваха дружно с изпълнителите Виктория Георгиева, Рут Колева, Прея, Михаела Филева и други Една от изненадите на концерта беше македонският реализатор Васил Гарванлиев, който взриви сцената и на няколко пъти сподели на публиката, че я обича.
Виктория Георгиева, която показа страната ни на песенния конкурс „ Евровизия “ сподели, че поздравява за смелостта пристигналите на прайда, пожела им да бъдат мощни, да се обичат и акцентира, че любовта е за всички.
 Най-цветното шествие в поддръжка на човешките права ще се организира в София Най-цветното шествие в поддръжка на човешките права ще се организира в София
" Отново дружно! " Под това мото София Прайд ще се завърне на 12 юни с шествие и концерт. За 14-та година най-голямото събитие в подкреп...
„ Ще изпея три песни от моя репертоар, мои персонални песни дружно с моите танцьори от „ Скай уокърс “, които са моите най-любими хора, с които излизам на тази сцена “, съобщи тя.
Певицата показа, че още я държи страстта от „ Евровизия “, тъй като е било необикновено прекарване, което не е желала да свършва.
„ За жал свърши. Удовлетворена съм доста, удовлетворена съм. Все отново това е нещо което по-трудно се случва и чакахме две години да се случи. Цялата еуфория към събитието беше голяма. За мен не е значимо на кое място съм приключила, а е значимо да съм се показала добре. Смятам че съм се показала добре и се гордея със себе си и екипа си “, разяснява Георгиева и добави, че е удовлетворена също по този начин и от вота на журито.
Виктория показа, че сега работи по нова ария, която е написала в Ротердам и ще работи по втори албум, който се чака да излезе до края на тази година или в средата на 2022 година
В 19:30 ще тръгне обичайното шествие на „ София прайд “, което ще обиколи централната част на града и ще се върне още веднъж пред паметника на Съветската войска. Към момента е засилено полицейско наличие в региона на събитието, а наоколо екипа ни видя и водното оръжие на жандармерията. Предстоящото шествие също ще бъде охранявано от полицията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР