14-ото издание на традиционния Национален фолклорен конкурс Дунавски славеи ще

...
14-ото издание на традиционния Национален фолклорен конкурс Дунавски славеи ще
Коментари Харесай

XIV фолклорен конкурс Дунавски славеи ще се проведе в Русе през юли

14-ото издание на обичайния Национален фолклорен конкурс " Дунавски славеи " ще се организира в интервала 9-10 юли в Драматичния спектакъл " Сава Огнянов " в Доходното здание в Русе. Той се провежда от Общинския детски център за просвета и изкуство и е част от календара на Министерството на културата. За пета година състезанието ще бъде включен и в Националната стратегия на ограниченията за протекция на деца с изявени способности. Целта му е да разпространява музикалния ни фолклор и да приобщи младото потомство към българската просвета, показват уредниците.

Конкурсът се организира в четири раздела - национално пеене (индивидуални изпълнители), инструменталисти (индивидуални изпълнители), камерни вокални и инструментални групи и хорови сформира, оркестри и ансамбли. Участниците във всяка възраст от груповите осъществявания се разделят в три категории - фенове, паралелки с разширено проучване на фолклор и музикални учебни заведения.

Отличените самостоятелни участници, класирани на първо, второ и трето място във втора и трета възрастова група (в раздел I - национално пеене, и раздел II - инструменталисти (кавал, гайда, гъдулка и тамбура), ще получат целева финансова поддръжка и едногодишна стипендия.

Участниците ще бъдат оценени от умело жури с ръководител проф. Милчо Василев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство " Проф. Асен Диамандиев " в Пловдив и Сашка Ченкова - преподавателка по национално пеене в Националното учебно заведение за фолклорно изкуство " Филип Кутев " в Котел.

Заявки за присъединяване се одобряват до 20 юни на адрес: 7005 Русе, ж.к. " Здравец ", ул. " Околчица " 9, до шеф (за 14-ия фолклорен конкурс); или имейл [email protected].
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР