14 октомври е денят, посветен от православната християнска църква на

...
14 октомври е денят, посветен от православната християнска църква на
Коментари Харесай

282-ма Петковци ще отпразнуват имен ден в неделя във Враца

14 октомври е денят, отдаден от православната християнска черква на преподобна Параскева или Петка Българска. Петковден е един от огромните национални празници, който поставя края на лятото и идването на зимата. Зимният Петковден не е единствено празник в чест на св. Петка (Параскева) като закрилница на децата, само че и дава началото на почитта към настойника на фамилията и рода. Св. Петка покровителства брака и плодовитостта.
Обредна софра на този ден включва овче месо, курбан супа, яхния с праз, сарми. Във Враца наздравица за имен ден ще вдигнат 282 Петковци, 3 дами носят името Петка. 124 дами са Параскева, единствено 1 мъж е наименуван Параскев, една дама носи името Кева. Петканите са 9.
На празник на св. Петка канят и от Дирекция на Природен парк " Врачански Балкан " и Кметството на с. Очин дол. Празникът ще е в неделя, от 12,00 часа, на оброка пред Младежки еколагер. В програмата са включени водосвет, курбан и национална музика. Весел празник на именяците и наздраве за техния празник, тъй като както е споделил народа – " Петима Петко не чакат ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР