14 милиона лева отпусна правителството на днешното си редовно заседание

...
14 милиона лева отпусна правителството на днешното си редовно заседание
Коментари Харесай

Борисов след огледа на АМ Хемус: Голям оптимист съм!

 14 милиона лв. отпусна държавното управление на днешното си постоянно съвещание за поправки и инфраструктурни планове в 10 общини и за построяването на нов учебно-изследователски корпус в Русенския университет " Ангел Кънчев “.

" Подпомагаме всички обитаеми места в България, не разделяме хората, нито кметовете на наши и ваши “, съобщи министър-председателят в хода на съвещанието на кабинета, на което участваха кметове, издигнати от разнообразни политически партии. Премиерът уточни, че държавното управление слага акцент в работата си върху дребните обитаеми места, с цел да останат хората да живеят в тях.

Финансова поддръжка в размер на 10,5 милиона лв. от държавното управление през днешния ден получиха общините Аксаково, Враца, Сливница, Велинград, Драгичево, Пордим, Тутракан, Елин Пелин, Етрополе. Отделно по линия на Междуведомствената комисия за възобновяване и кабинетът подкрепя община Панагюрище с 2,5 млн. лв. за разчистване на речното корито на река Луда Яна.

С обезпечените 450 000 лв. община Аксаково ще доизгради многофункционална постройка за публично обслужване в село Изворско. Кметът на Аксаково Атанас Стоилов посочи, че с приключването на плана обитаемото място ще промени напълно образа си. Стоилов акцентира, че за региона е от извънредно значение завършването на Автомагистрала " Хемус “.

Премиерът Борисов уточни, че през вчерашния ден персонално се е уверил в забележителния прогрес по построяването на автомагистралата, която е с големи мащаби. " Само по трасето на последния й лот има 13 моста един след различен – най-малкият е с дължина 500 м, 720 м е междинният, 1,2 км е най-дългият “, означи министър-председателят. Борисов добави, че интензивно се построяват значимите за българите инфраструктурни планове. " От това, което видях през вчерашния ден по време на огледа на " Хемус “, съм огромен оптимист. Мостовете са доста напреднали. Ще видите след 2 години разликата за Севера и Северозапада. Много интензивно се строи и Ботевград-Мездра “, сподели още министър-председателят.

 

Правителството обезпечи 1 млн. лв. за ремонт на улична и пътна мрежа на територията на община Враца. " В интервала на зараза доста хора се върнаха още веднъж в селата, с цел да живеят в тях. Благодаря за поддръжката, тъй като селата на Враца имат потребност от нея “, безапелационен бе кметът на Враца Калин Каменов. 

Община Сливница получава от кабинета 3,6 млн. лв., с които ще се извърши реорганизация на част от вътрешната водопроводна мрежа в село Алдомировци. Кметът на Сливница Васко Стоилков също означи, че в пандемията се усилва потокът от искащи да се заселят на територията на общината. А поради многото планове, които се осъществят в региона сега като Автомагистрала " Европа “, в идващите години общината ще се трансформира в една от най-желаните дестинации за живеене.

Правителството поддържа община Велинград с 1,2 млн. лв. за ремонт на уличната мрежа в града и в село Света Петка. " Община Велинград се промени напълно, построиха се километри пътища, километри улици. А по този начин се задържат младежите в дребните обитаеми места. Освен пътищата, готово е и учебното заведение в село Биркова. Това, което се случи през последните 2 години, 50 години не се е случвало на територията на община Велинград “, съобщи кметът й Костадин Коев.

Премиерът Борисов добави, че в региона обитаемоте места са с по 2000-3000 души. " Те безусловно бяха откъснати от центъра - Велинград. Направихме учебни заведения, физкултурни салони, детски градини, пътища, където в никакъв случай не е имало “, посочи министър-председателят.

Чрез бюджета на община Перник на днешното държавно съвещание бяха предоставени 1,5 млн. лв. за главен ремонт на вътрешна водопроводна мрежа в село Драгичево и за създаване на тръбопровод в тамошния кв. " Копринено орище “. Кметът на Драгичево Виктор Викторов посочи, че в никакъв случай за обитаемото място не е било правено толкоз доста за възстановяване живота на хората.

С обезпечени 410 000 лв. Община Пордим ще извърши реорганизация и обзавеждане на Читалище " Просвета-1918 “ в село Каменец. Кметът на Пордим Детелин Василев изрази признателност за поддръжката на държавното управление към дребните обитаеми места. Община Тутракан получи средства от кабинета в размер на 500 000 лв. за реорганизация на локален път, който е значима връзка за село Цар Самуил. Кметът на Тутракан Димитър Стефанов означи, че с реализирането на плана ще се съкрати дистанцията, която както учениците, по този начин и всички останали поданици би трябвало да изминават, пътувайки по трасето в района.

Правителството отпусна 800 000 за реорганизация на вътрешна водопроводна мрежа на село Нови хан. Кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов акцентира значимостта на финансовата поддръжка за жителите в региона.

Кабинетът обезпечи също над 1 милион лв. за реорганизация на 4 улици и на междублоковото пространство в жилищен квартал № 114 в град Етрополе. " Няма кмет, който да извърши своята стратегия без поддръжката на изпълнителната власт “, безапелационен бе кметът на Етрополе Димитър Димитров.

В хода на постоянното си съвещание Министерският съвет утвърди 1 млн. лв. за Русенския университет " Ангел Кънчев “, с които ще се построи нов учебно-изследователски корпус. Ректорът на висшето образователно заведение проф. Христо Белоев съобщи, че корпусът ще бъде подготвен до края на годината. " Със основаването на огромни съвременни лаборатории ще се даде нова опция дружно с бизнеса, с университетите от нашата страна и чужбина, да участваме в огромни планове и да способстваме за развиването на науката “, акцентира Белоев. Ректорът изрече признателност към държавното управление за нарастването на заплатите на преподавателите от висшето обучение. " Това е една доста сериозна крачка и тласък към всички академични преподаватели “, безапелационен бе Белоев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР