14 български компании влизат в тазгодишната класация на 100-те най-големи ...

14 български компании влизат в тазгодишната класация на 100-те най-големи

Аурубис България в Топ 5 на 100-те най-големи компании в Югоизточна Европа

14 български фирми влизат в тазгодишната ранглиста на 100-те най-огромни фирми в Югоизточна Европа-SEE TOP 100. Това е 14-то подред годишно списание на класацията, изготвяно от SeeNews и оповестено през днешния ден.

Преработвателят на мед и един от водещите международни снабдители на цветни метали-“Аурубис България ” АД, е най-добре представилата се българска компания, заемайки 4-то място в новото списание на SEE TOP 100, с доходи през 2020 година в размер на 2,8 милиарда евро. Сред топ 5 български пълномощници се подреждат още “Лукойл Нефтохим Бургас ” АД (20-та позиция с доходи за 2020 година в размер на 1.54 милиарда евро), “Национална електрическа компания ” ЕАД (29-та позиция и доходи за 2020 година в размер на 1.31 милиарда евро), „ ЛУКОЙЛ България ” ЕООД (40-та позиция и доходи за 2020 година в размер на 1.10 милиарда евро), “БиЕй Глас България ” ЕАД (49-та позиция и доходи за 2020 година в размер на 938.5 млн. евро).

На фона на световния стопански спад, провокиран от Ковид пандемията, общите доходи на 100-те най-огромни фирми в Югоизточна Европа (ЮИЕ) също бележат намаляване със 7% до 120 милиарда евро през 2020 година, спрямо рекордно високите 129,3 милиарда евро, реализирани от топ 100 фирмите година по-рано.

И до момента в който спадът в приходите на най-големите фирми в района е едноцифрен, то тяхната комбинирана печалба се свива с една четвърт до 3,5 милиарда евро, заличавайки тригодишен растеж в печалбите, съгласно проучването на SeeNews.

Лидерите в класацията

За седма поредна година Automobile Dacia, поделение на френската Renault, остава отпред в класацията, макар спадове по всички индикатори-приходите ѝ понижават с 26% годишно до 3,8 милиарда евро, а печалбата ѝ се свива с повече от половина до 61 милиона евро. Заради рецесията с Ковид, компанията приключва производствена активност за повече от месец. Освен това, сходно на други автомобилни производители, Dacia се сблъсква със съществен дефицит на полупроводници, което я принуждава да прекрати производството на няколко пъти. Дори и тази композиция от неподходящи фактори не съумява да я измести от първото място в генералното класиране.

За първи път, откогато SeeNews стартира да разгласява своята ранглиста на най-големите фирми в Югоизточна Европа преди петнадесет години, търговците на едро и дребно изпреварват петролния и газов бранш, като заемат лидерски позиции във връзка с общите доходи, печалбата и броя на участниците в класацията. " Силното показване на бранша се дължи на развиването на електронната търговия заради рестриктивните мерки за движение на хора, по-лесните дистанционно разплащания и разработването на нови финансови благоприятни условия. Пандемията от Ковид форсира една наклонност, която към този момент се наблюдаваше от няколко години “, разяснява Невена Кръстева, основен редактор на SeeNews.

От друга страна, комбинираните доходи на петролните и газовите фирми в SEE TOP 100 понижават с една четвърт заради икономическия спад, ниските международни цени и възбраните за пътувания, което трансформира бранша в най-огромния губещ в класацията. Глобалната ориентировка към зелена енергия оказва мощно въздействие и върху стратегиите за развиване на петролните и газовите фирми, принуждавайки ги да диверсифицират активността си.

Въпреки вложенията от милиони евро в поддръжка на бизнеса, стопанските системи в района се свиват с към 6%. В страни, в които туризмът генерира огромен порцион от брутния вътрешен артикул, икономическото стесняване е най-мощно изразено, надхвърляйки 15% в Черна гора. Преките задгранични вложения, главен мотор на растежа в района, също понижават внезапно.

За класацията

SEE TOP 100 е годишна ранглиста на най-големите фирми в Югоизточна Европа по общ доход за фискалната година, завършила на 31 декември 2020 година Проучването включва и ранглисти на най-големите банки и най-големите застрахователи в района.

Повече за финалното списание на SEE TOP 100, както и цялостната ранглиста

Източник: manager.bg