138 народни представители подкрепиха оставката на заместник-председателя на Комисията по

...
138 народни представители подкрепиха оставката на заместник-председателя на Комисията по
Коментари Харесай

Парламентът прие оставката на Ралица Агайн

138 народни представители поддържаха оставката на заместник-председателя на Комисията по финансов контрол (КФН) Ралица Агайн, отговаряща за управлението на ръководство „ Застрахователен контрол “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Едва трима от депутатите бяха „ срещу “, а други трима се въздържаха .

Агайн сама подава оставката си в Народно събрание откакто беше призована за това от държавното управление поради дейностите на КФН по проблема с банкрутиралото кипърско застрахователно сдружение „ Олимпик “. Това се случи по време на изключителното парламентарно съвещание, инициирано от Българска социалистическа партия.

Прокуратурата ревизира Комисията за финансов контрол поради „ Олимпик “

Със 107 гласа „ за “, 5 – „ срещу “ и 57 „ въздържал се “ народните представители

поддържаха проекторешение, препоръчано от ГЕРБ и предвиждащо министрите на външните работи и финансите, взаимно с КФН, да търсят благоприятни условия за оказване на помощ на лицата, сключили контракти с „ Олимпик “

за застраховка „ Гражданска отговорност “, чието деяние е прекъснато след 17 август 2018 година при упражняването на правата им при отнемането на лиценза.

КФН ще би трябвало да показа пред Народното събрание отчет за осъществения от нея контрол върху активността на застрахователя, както и информацията за направените от него вноски в Гаранционния фонд и настоящото му положение. И двете дейности би трябвало да бъдат осъществени в период до 7 септември.

Със 73 гласа „ за “, 26 – „ срещу “ и 74 „ въздържал се “

депутатите отхвърлиха оферти от левицата

планът на решение, предусещащ министърът на финансите Владислав Горанов да търси благоприятни условия за възобновяване на платените суми и гарантиране на правата на лицата.

От през днешния ден застрахованите в "Олимпик " остават без "Гражданска отговорност "

Ръководителят на ръководство „ Застрахователен надзор” в Комисията по финансов контрол Ралица Агайн подава оставката си пред Народното събрание и осведоми народните представители за подхванатите от Комисията дейности по отношение на банкрута на кипърското застрахователно сдружение „ Олимпик “, който засегна към 200 хиляди българи.

„ Комисията по финансов контрол не е позволила пропуски, нито пък има пропуски в законодателството ни “ ,

съобщи Агайн, представена от организация БГНЕС. Тя акцентира, че подадената от нея оставка е напълно честен акт. Тя разясни, че през 2017 година, записаното в Кипър застрахователно сдружение „ Олимпик” е сключило две покупко-продажби. Едната е в Бразилия, а другата в Испания. В тях компанията е вложила стотици милиони, с което е източен капиталът.

От парламентарната естрада тя съобщи, че застрахователна компания прави активност от 2009 година насам. „ От началото на 2018 година до 10 май жалбите против тази компания са 7, за предходната година – 26, а за по-предходната – 16. Това е извънредно дребен брой тъжби, на фона на 10% пазарен дял “, посочи Агайн. Тя увери, че всички тъжби са прегледани и са издадени наказателни постановления, където са откри нарушаване на процедурите по обслужване на клиентите. Общите санкции на компанията са в размер на към 30 хиляди лв.. „ През 2016 година съм наложила 342 наказателни постановления на стойност 954 хиляди лв., а идната година – 697 наказателни постановления на стойност 1,1 млн. лева”, сподели още зам.-председателят на КФН и посочи, че

междинната стойност на загубите на всеки от българските клиенти на „ Олимпик” ще е към 200 лева

Искане за оставката на Агайн през вчерашния ден насочи финансовият министър Владислав Горанов. „ Намираме съществени пропуски в работата на ръководителя на ръководство „ Застрахователен надзор” в КФН Ралица Агайн”, съобщи той, като посочи, че въпреки всичко комисията е самостоятелен орган.

Борисов за „ Олимпик “: Ще опитаме да помогнем

Обвиненията към работата на ръководителя на ръководство „ Застрахователен надзор” са, че не е реагирала на време на проблемите в кипърската компания и че не е направила задоволително, с цел да осведоми клиентите на сдружението и обществеността в България.
 Томислав Дончев, Бойко Борисов и Владислав Горанов в Народното събрание Томислав Дончев, Бойко Борисов и Владислав Горанов в Народното събрание
„ Основният укор към Българския гаранционен фонд е, че не е комуникирал с гръцкия ,

с цел да се реши техническата работа и да няма проблеми като настоящия “, сподели Горанов от парламентарната естрада.

Министър Горанов изясни, че в плана на решението и претекстовете към него, който Българска социалистическа партия вкара през днешния ден в Народното събрание като главен проблем на „ Олимпик “ е посочен дъмпингът. „ Искам да го напомня, тъй като в подобен спор не е взела участие госпожа Агайн при премиера Борисов. Нека прочетем отчета на госпожа Агайн още веднъж. Това, което споделя тя и, което не знам дали успяхте да разберете, е, че

гръцкият гаранционен фонд е длъжен да изплати компенсациите на „ Олимпик “ ,

в случай че бъде оповестена неплатежоспособност “, изясни Горанов. „ Всеки жител би трябвало да знае, че в случай че подписа застраховка с непознат осигурител, няма гаранционен фонд, който да покрие загубите при банкрут “, акцентира още финансовият министър.

Министър-председателят Бойко Борисов съобщи от парламентарната естрада: „ Аз с Ралица Агайн не съм се чувал, не съм се виждал от години несъмнено. Нито съм я чувал, нито съм я срещал последните години и отчет при мен не е идвал. След като вие заговорихте обществено за изключително съвещание, я извиках да я разпитам “.

Премиерът предложи да се сътвори работна група, която да излезе с решение дали Гаранционният фонд да се намеси в проблема с „ Олимпик”. „ Нека поработят специалистите, да уеднаквят термините и да се съгласят какво да се направи – от кое място да се вземат парите за обезщетение на тези 200 хиляди души “, съобщи министър председателят.

„ Нашето място през днешния ден не е тук. КФН е определена от Народното събрание ,

КФН се регистрира пред Народното събрание, по каква работа ни викате тук “, обърна се Борисов към Корнелия Нинова. „ Каква отговорност ние да понесем? Оставката (на Ралица Агайн – бел. ред.) дали ще се одобри или не, това не ни взема решение казуса “, добави той.

Преди това министър председателят съобщи, че по никакъв метод не се е месил, само че това, което е изискал от службите е посочило, че има сериозен проблем със застраховките „ Има хора с по 300-400 коли, които застраховат в Румъния, Италия, Германия, Македония, Гърция. Логично ли е 42% от злополуките или както ги водят – настъпили застрахователни събития в Румъния, да са на коли с български регистрационни табели “, разяснява Борисов.

Не бива тук да излезе, че Българска социалистическа партия желае да помогне на тези 200 хиляди души, а другите партии не желаеме .

Това не е по този начин, тъй като би трябвало да забележим с какви пари да го създадем. Второ – в случай че го вършим, какъв казус ще бъде това “, добави още той.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР