137 украински войници са убити през изминалия ден, други 316

...
137 украински войници са убити през изминалия ден, други 316
Коментари Харесай

Първи ден: 160 ракети по цели в Украйна, 137 украински войници убити

137 украински бойци са убити през миналия ден, други 316 са ранени, заяви украинският президент Володимир Зеленски. Украйна е оставена сама в отбраната на страната, сподели още той и означи, че никой от международните водачи не е подготвен да подсигурява приемането й в НАТО и да изпрати свои военни в Украйна.

Русия желае да блокира Киев и да сътвори наземен кулоар с Крим и Приднестровието, съобщи украинската войска, представена от Ройтерс. Украинските сили се борят с Русия на три фронта, откакто Москва стартира през днешния ден нахлуване против Украйна по земя, море и въздух.

Съединените щати считат, че съветската инвазия в Украйна има за цел да " обезглави " държавното управление на Украйна, като едно от главните три посоки на съветската атака е ориентирано против столицата Киев, съобщи почитан американски чиновник в областта на защитата, съобщи Ройтерс.

Според него Русия е изстреляла над 160 ракети по цели в Украйна.

" Индикациите, на които станахме очевидци до момента, през тези първи по-малко от 12 часа (от началото на съветската атака против Украйна), съответстват с нашата по-раншна оценка, че задачата му (на съветския президент Владимир Путин) ще да е тази: да " обезглави " държавното управление ", съобщи служителят, който изиска да остане неизвестен и не разкри доказателства за думата си.

Според него, протичащото се досега наподобява е единствено първата фаза на широкомащабна съветска инвазия, като понастоящем в интервенцията е употребена единствено дребна част от над 150-те хиляди съветски бойци, струпани наоколо до границата на Русия с Украйна.

По-рано руснаците превзеха военно летище, ситуирано на към 40 километра от Киев. Президентът Володимир Зеленски сподели, че е наредил на армията да си върне летище Хостомел, което се намира на северозапад от столицата. В региона на бойните дейности полети правят и военни хеликоптери.

Breaking: with Russian forces at the Antonov airport about 15 miles outside of Kyiv. "These troops you can see over here, they are Russian airborne forces. They have taken this airport "
— Natasha Bertrand (@NatashaBertrand)

По данни на съветника на офиса на президента на Украйна Михаил Подоляк, и Чернобилската атомна алектротанция е била превзета от съветските войски. " Не бих могъл да кажа, че след безусловно безсмисленото нахлуване на руснаците АЕЦ Чернобил е в сигурност ", сподели той и добави, че " това е най огромната от днешните рискове ".

Украинските управляващи оповестиха още, че след нахлуването на съветските войски държавното управление е изгубило надзор над територии в южната част на страната. Новината е от районните управляващи в Херсон. Областта към Хеническ също към този момент не е под украински надзор.

По думите на президента Зеленски, ситуацията в южните елементи на Украйна е тежко. Съществуват опасения, че Русия може да се опита да превземе и Одеса.

Турски товарен транспортен съд, плаващ под флага на Маршаловите острови от Одеса за Румъния в Черно море, беше ударен от бомба, заяви турската телевизия НТВ. Корабът " Юпитер " е развален, само че няма потърпевши. Повреди са настъпили в трюма. Според получената информация товарният съд е бил ударен на 80 км южно от Одеса. Корабът се е отдалечил от района в посока Румъния.

Украинският министър на опазването на здравето Виктор Ляшко заяви, че 57 души са убити и 169 души са били ранени през днешния ден, след както Русия стартира пълномащабна инвазия на Украйна, съобщи Ройтерс.

Отделно министерството на защитата на страната сподели, че не престават тежките бомбардировки в източната част на Донецкия регион.

Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), единствената интернационална организация на терен, разпореди довечера незабавна евакуация на наблюдателната си задача в Украйна поради продължаващите боеве, съобщи Франс прес.

" Реших да изтеглям краткотрайно и допустимо най-скоро всички членове ", които от 2014 година са " нашите безпристрастни очи и уши на терен, в цяла Украйна ", се споделя в прессъобщение на генералния секретар на организацията Хелга Шмид.

Няколко хиляди украинци са минали в прилежащите страни, главно в Молдова и Румъния, до момента в който съгласно оценките към 100 000 са избягали от домовете си в самата Украйна след съветската инвазия, оповестява Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците, съобщи Ройтерс. Цифрите са на база данни от националните управляващи и от личния състав на комисариата и партньорски организации.

Молдова разгласи изключително състояние поради войната в Украйна. По време на изключителното състояние бе препоръчано въвеждане на специфичен режим за влизане и излизане от/в страната и определяне на специфичен режим за потребление на въздушното пространство. Властите също по този начин ще подхващат ограничения за ръководство на притока на мигранти и обезпечаване на сигурността на бежанците от Украйна.

Днес молдовско-украинската граница минаха 7948 души, от които 4000 са жители на Украйна. А 108 украински жители са подали молба за леговище, оповестява държавна осведомителна организация Молдпрес.

Прехванатия украински аероплан от румънски F-16 се бил изгубил

Румънският министър на защитата Василе Дънку съобщи довечера, че приземяването на боен аероплан на украинските военновъздушни сили на територията на Румъния е било " на процедура акцидент ", заяви телевизия Диджи 24.

Той сподели, че се водят диалози за връщането на водача в прилежащата страна.

" Това беше акцидент, виждаше се през цялото време, видяхме, че самолетът се е изгубил, идваше към територията на Румъния, беше прехванат, беше открито, че този млад водач се е изгубил ", съобщи министърът за Диджи 24.

Той добави, че " в действителност не е имало къде да кацне, защото летището, от което е изхвърчал, е било разрушено ".

По думите му водачът " е сътрудничил и е бил разпитан и от украинските управляващи ".

Румънското министерство на защитата заяви тази заран, че изтребители Ф-16 на румънските военновъздушни сили са прехванали украински боен аероплан и са го ескортирали за неотложно кацане във военновъздушната база в Бакъу, Североизточна Румъния, оповестява уеб сайтът Зиаре.

Според министерството два самолета Ф-16 Файтинг фолкън на румънските военновъздушни сили, извършващи задачи на въздушна полиция под командването на НАТО, са изхвърчали към 6.15 часа тази заран, с цел да изяснят обстановката с забранен полет над северната част на Румъния, идващ националното въздушно пространство.

" Двата румънски военни самолета приложиха прецизно националните процедури и интернационалните правила, използвани в сходни обстановки, преминавайки към прехващане и образно идентифициране на летателния уред, навлязъл в румънското въздушно пространство ", оповестява министерството.

В известието се показва самолетът Сухой 27 (Су-27) на украинските военновъздушни сили е бил ескортиран до военновъздушна база 95 Бакъу, като интервенцията е приключила в 07.05 часа.

Руски боен аероплан се разруши край Украйна

Руски военно-транспортен аероплан се разруши в западната част на страната наоколо до украинската граница, всички членове на екипажа са починали, заяви съветското министерство на защитата, представено от Франс прес.

Катастрофата във Воронежка област беше доказана от представител на министерството. Тя се дължи на механически проблеми , оповестяват локалните управляващи, представени от съветски медии. Инцидентът се случи към 17 часа в миг, в който съветската войска води огромна интервенция в прилежаща Украйна, отбелязва Агенция Франс Прес.

Самолетът е бил Ан-26, който е правил " планов полет по транспортиране на военно имущество ", оповестява ТАСС, като цитира съветското министерство на защитата. Катастрофата не е предизвикала опустошения на земята.

При полетът си към земята от фюзелажът на машината се е виждал пушек, най-вероятно разследване на обстрел, заяви по-рано каналът BAZA.

По-рано Русия призна за загуба и на различен аероплан. Щщурмови аероплан Су-25 се е разрушил в Украйна, показаха от съветските Въздушнокосмичеси сили, представени от ТАСС. Според информацията от Москва, повода е пилотска неточност, като летецът е катапултирал и е жив.

По-рано украинските управляващи показаха, че към този момент са свалени шест съветски военни самолета и най-малко три хеликоптера, а Русия отхвърли.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР